hír épületek

Itt az egyenes, itt a görbe....

Új Kilátó Veszprémben


magyarjanos | 2016.01.27
A múlt év végén készült el a veszprémi gulyadombi parkerdőben, az állatkert bejáratától körülbelül 800 méterre, 17,5 m magas járószintű, 22,0 m csúcsmagasságú, kehely formájú, horganyzottacél kilátó.
Szélesség (lat): N 47° 5,701'. Hosszúság (lon): E 17° 53,201'.
Magasság: 270.70 mBf (földszinti padló)

Talán abból fakadóan, hogy Veszprémet a királynék városaként is ismerik, az építmény tetőszinti, fák ágai fölé emelkedő, a 8-as út nyugati megkerülő szakaszáról is jól látható, meg-megcsillanó záró pártázatát látván, a látogatók a királynői koronát emlegetik. Nem is tudják, hogy a szigorúan technológiai jellegű elemkonszignációban az ide tervezett acélgyártmányokat a fémszerkezeti tervező fél évvel ezelőtt "korona elemeknek" nevezte el.

A kilátó másik érdekessége az alakja, amely a vegyipari lepárlóknál, híradás technikai tornyoknál sokszor megjelenő hiperboloid. A konstrukció vonalfelület, melyet az alapkörhöz, és a felső torokkörhöz (tetőhöz) illesztett 2x16 db, párosával egy pontból indított egyenes érintő alkot. A szemlélő által látott rácsozat és a sziluettként megjelenő görbe az érintőket a torokkörel együttes, tengely körüli, 78 fokos – előbb az egyik 16 jobb, majd a másik 16 bal irányú – elforgatásával, torzítással jött létre. Az egymás mögött elhelyezkedő érintők virtuális metszéspontjai a térben egy hiperbola mentén helyezkednek el. A csipkeszerű megjelenés a tájba simulást segíti, a koronaelemek a fák ágait stilizálják.

A kilátó teljes üzemi előgyártással készült. Felépítése a szereléssel együtt 4 hónapot vett igénybe. Az 51 tonna összsúlyú, 1615 db alkatrészt 7500 csavar köti össze.

Építtető: Verga Veszprémi Erdőgazdaság Zrt.
Építész tervező: Magyar János építészmérnök, Gombor János építész munkatárs, Magyartér Kft.
Tartószerkezeti tervező: Szabó Lajos okl.építőmérnök Molnár István építőmérnök, Du-Plan Kft.
Fémszerkezeti tervező: Szabó Gyula tartószerkezeti tervező, S-CAD Kft.
Villámvédelem: Csóka Sándor villamos tervező
Talajmechanika: dr. Wagner Antal Eur. ing. talajmechanikai és mérnökgeológiai szakértő
Fővállalkozó: Vemévszer Építő-Szerelőipari Kft.
Fémszerkezeti Munka: Hoz-Metal Kft.
CNC szabás: Fehér-Művek Kft.
Fotó: a szerző

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások