Csépé | 2022.12.13

Átadták a Foster & Partners első budapesti épületét, a 28 emeletes MOL-tornyot, Budapest első és egyelőre utolsó 100 méternél magasabb épületét. A londoni cég partnere a Finta Stúdió.

A 96 méteres Országház és Bazilika után megépült Budapest első 100 méter feletti épülete. Persze építményből (adótorony, kémény) van magasabb is, de épületből ez az első, és mivel egyelőre nem adnak engedélyt magasabb épületre, az utolsó is. Különlegessége a háromszintenkénti kis átriumok, amik köré a munkahelyek szerveződnek.

A hivatalos sajtóközlemény:

A MOL Campus a MOL-csoport új székháza lesz. Az új épület közös tető alá hozza a cég budapesti tevékenységét, és ezzel egyidejűleg izgalmas módon alakítja a város építészetét.

A MOL-csoport 2030-ig tartó stratégiájának szerves részeként az új épület előfutára lehet a jövő irodájának. Egyedi formában fogja össze a 28 emeletes tornyot és a hozzá tartozó pódiumot, így alkotva egységes, függőleges campust. Az alsóbb szinteken étterem, kávézók, illetve a munkavállalók által használható további létesítmények találhatóak, míg az irodaterek a felsőbb szinteken kapnak helyet.

Zöld terek a központi átriumtól egészen a tetőteraszig, az épület egészét keresztülszövik, így hozva közelebb a természetet a munkahelyhez. E terek közösségi katalizátorok is, hiszen segítik a kollégák együttműködését, de elősegítik a kikapcsolódást és az inspirációt is. Az épület magjának eltolásával tágas, rugalmas tereket hoztunk létre, melyek együttműködésre és közös munkavégzésre inspirálnak. A beáramló természetes fény és a hőmérséklet szabályozására a legfejlettebb technológia szolgál, azért, hogy a legtökéletesebb körülményeket teremtsük meg munkatársainknak.

Az épület a legtöbbet hozza ki környezetéből, így nem csupán fenntartható megoldást, de mind Budapest, mind Magyarország számára új viszonyítási alapot is kínál. A MOL Campus célja, hogy megőrizze a kapcsolatokat egy olyan városi közösségben, ahol az emberek gyalog vagy kerékpárral érkeznek munkahelyükre. Az épületben tartózkodók közvetlen kapcsolatot teremthetnek a külső környezettel, a tiszta levegővel, a természetes fénnyel és a panorámával is. Célunk, hogy az épület elnyerje a LEED és a BREEAM minősítést is.

Közreműködők:

Foster + Partners
A Foster + Partners a fenntartható építészet úttörője. Az Apple Park, az új Wembley stadion, a londoni „Gherkin”, a Commerzbank Tower, a Reichstag üvegkupolája – hogy csak néhányat említsünk az általuk megálmodott ikonikus épületek listájáról. A MOL Campus tervezésével a Foster + Partners végre megérkezett Budapestre is.

FintaStudio
A Dr. Finta József által vezetett FintaStudio Magyarország egyik vezető, több mint 50 éves tapasztalattal rendelkező építészeti irodája. A FintaStudio otthon van Budapesten, hiszen többek között ők tervezték a WestEnd City Centert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság épületét és a Bank Centert is.

KINZO
A berlini székhelyű belsőépítész cég korábban olyan nagyívű irodaépületek belsőépítészeti terveit készítette el, mint a bécsi ERSTE Campus, a Herzogenaurach-ban található Adidas székház, valamint a berlini SoundCloud irodaháza.

Licht Kunst Licht AG
A Licht Kunst Licht világítástechnikai tanácsadónk tehetséges nemzetközi tervező csapattal rendelkezik Berlin, Bonn és Barcelona területén is. Innovatív fókusszal számos projekten dolgoznak a nemzetközi díjnyertes tervek megvalósításán.

Market
A Market Építő Zrt. komoly tapasztalattal rendelkezik a hazai és nemzetközi nagyvállalatok igényeit messzemenőkig kielégítő irodaházak építésében: nevükhöz fűződik többek között a Telekom és T-Systems közös székháza és a HillSide Offices. A vállalat olyan nagy projektekben is részt vett, mint a Groupama Aréna és az Apollo Tyres gumiabroncsgyára. A Market felelős a MOL Campus szomszédságában épülő új városnegyed, a BudaPart építésért is, ahol 15 lakó- és 13 irodaépület is helyet kap.

minusplus Architecture and Design
A KINZO partnere, a Minusplus, egy budapesti székhelyű építészeti és formatervezési stúdió. Kíváncsi megközelítésű gondolkodásuk és sokszínű érdeklődésük megmutatkozik a munkájukban is, mint például a Prezi központban és a híres Kocka bárban is.

M.O.O.CON
A workplace stratégiai partnerünk, a M.O.O.CON. A fenntartható épületek, folyamatok és munkahelyi környezetek tanácsadó cége, amely Európa szerte több országban is jelen van. Segítségükkel a vállalati víziók könnyebben implementálhatóak az irodakörnyezet kialakításakor.

Forrás: MOL sajtóközlemény
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások