sebesp | 2022.09.23

Junya Ishigami sárral borított házat és éttermet rejtett a föld szintje alá Japánban, melynek hangulata az egykor a világ számos pontján megtalálható volt földbe vájt lakásokét idézi.

A Yamaguchi prefektúrában, Ube városában található Motonori Hirata japán szakács otthona és étterme. Az építtető Junya Ishigami régi barátja, elég nyitottnak bizonyult, hogy elfogadja a meglehetősen formabontó tervet.

A szerkezet üreges terek labirintusából áll, amelyeket íves nyílások és cseppkőoszlopszerű képződmények határolnak. Az oszlopokat úgy alakították ki, hogy betont öntöttek a földbe ásott lyukakba, majd fölöttük is kialakítottak egy egészet összekötő betonréteget, aztán pedig a köztes terekből kiásták a földet. Ügyeltek arra, hogy elég földtakarás maradjon a betonon ahhoz, hogy leginkább természetes földbarlangnak hasson az elkészült építmény.

Ez az építési mód azt jelenti, hogy az épület a talaj természetes rétegein belül, az utca szintje alá van rejtve, átvéve a kibányászott terek véletlenszerű alakját, tökéletlenségeit.

Ishigami eredeti terve szerint az iszapot le kellett volna mosni a betonról, miután a helyszínt teljesen feltárták. Azonban miután meglátta a földet a szerkezeten, úgy döntött, hogy meghagyja felületi burkolatnak. A felületeket a földfalak javításának japán módszerével erősítették meg, így akadályozták meg, hogy a sár lemosódjon.

Az épület organikus formája és anyagszerűsége hosszú élettartam érzetét kívánja adni a lakásnak és az étteremnek, mintha az idők kezdete óta ott lenne a telken. Mindössze a hullámos, fehérre festett betontető jelzi, hogy emberi kéz is alkotott a helyszínen.

Az épület formáját Ishigami stúdiója kiterjedt háromdimenziós modellezéssel dolgozta ki, iránymutatást adva a kivitelező csapat számára a betonpilléreknek helyet adó aknák helyét és méreteit illetően.

Belül az étterem északra, míg a lakás terei délre tájoltak. Mindkettő üvegezett panelekkel határolt, amelyek az íves nyílások közé vannak hasítva. Az üvegezett területek segítenek finoman elhatárolni a területeket a belső terek és a három udvar között, amelyek az éttermet elválasztják a háztól.

A házban a belső tér kiemelkedő elemei közé tartozik a párnákkal bélelt, süllyesztett beszélgetőgödör, valamint az épület betonalapjába ágyazott konyha és fürdő.

Az étteremben egy hosszú betonsziget képezi a központi helyet, ahol az étkezők bárszékeken ülhetnek, míg a másik oldalon a szakácsok készítik az ételeket. Amikor az étterem zárva van, ez az étkező tágas családi szobaként vagy olyan családi térként funkcionál, ahol a tulajdonos gyermekei elvégezhetik a házi feladatukat.

Képek: ©︎junya.ishigami+associates (címlap, 1-9), ©︎YASHIRO PHOTO OFFICE (10-12), Maison Owl (építés közben: 13-17)

Junya Ishigami a 2019-es Nemzetközi Építészkongresszus egyik előadója volt, és a fenti projektet ott is bemutatta. – a szerk.

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások