hír pályázat

Jövőre ötletpályázat a Liget tájépítészetére


Csépé | 2014.06.11
Az Állatkertbe tervezett Biodómra nem lesz pályázat, a Városliget tájépítészetére viszont lesz! Egyebek mellett ezt is megtudtuk Baán László sajtótájékoztatóján, máshonnan meg azt is, melyik múzeumi pályázatra pontosan hány terv érkezett.

Mint már korábban a Tervlap.hu is megírta, a zöldfelület nő (60-ról 65 %-ra) a Liget Budapest (alias Múzeumi Negyed) megvalósítása kapcsán, míg a beépítési százalék nő (5-ről 6,5, majdnem 7 százalékra). Baán László, Mozsár István, Persányi Miklós és Hegedűs Gábor közös sajtótájékoztatóján emellett kiderült, idén már elkezdik a Városliget zöldfelületeinek felújítását, kerítések, szemetesek, játszótér, padok megújításával, 57.125 db virág kiültetésével, fák gondozásával stb.

2015 első félévére, annak is inkább első felére várható, hogy tervpályázatot írnak ki a liget tájépítészetére - addigra a múzeumépületek nyertes tervei ismertek lesznek.

Ugyanakkor nem kaptunk választ arra a kérdésre, amit  akorábbi cikkben is említettünk: az Új Nemzeti Galéria helyének megváltoztatását (a PeCsa helyére átkerülését) hogyan tudja követni a pályázat? Magukat megnevezni nem kívánó szakértők szerint jogilag aligha van más mód, mint a jelenlegi helyszínnel végigvinni a pályázatot, és utána vagy a nyertessel módosíttatni a tervét az új helyszínre, vagy – esetleg a második körre kiválasztott hat építésszel – meghívásos pályázaton átteteni az épületeket. De minden még csak spekuláció, hiszen egyelőre annyit tudni, a 473 pályázatból 168 a Zeneházra (a legkisebb épületre) érkezett, 110 érkezett a néprajzi múzeumra, 112 a fotó-építészeti múzeum pályázatra, és 83 a legnagyobb épületre, az Új Nemzeti Galériára. (Tegnap ez is, a szakértői stáb összetétele is nyilvános lett.)

Ezzel szemben a Pannon Ősvadon projektjére, mely az Állatkert újonnan megszerzett területén Európa (valószínűleg) legnagyobb biodómját tartalmazza, nem lesz tervpályázat. Mint Persányi Miklós kérdésünkre elmondta, ez annyira speciális technológiát igényel (sósvizes medencékkel, nagyfesztávú szerkezetekkel stb.), hogy nincs terepe tisztán építészeti-formálási megfontolásoknak. A megvalósíthatósági tanulmány alapján írnak ki erre kb. két hét múlva közbeszerzési pályázatot, mely az engedélyezési tervek elkészítését is tartalmazni fogja.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások