sebesp | 2014.09.10
A Be-Fun Design szuper keskeny sorházat tervezett egy mindössze 60 négyzetméteres telekre, a lakások szélességét az egyes szinteket összekötő csigalépcsőhöz méretezték.

Bár a megkülönböztetés semmilyen formájával sem értek egyet, előfordulhat olyan eset, amikor mégis csak szerencsésebb bizonyos tulajdonsággal bíró személyeket előnyben részesíteni. A japán építésziroda legújabb munkája meglehetősen szűkös keretet biztosít a beköltözőknek, így talán kevesebb kritika éri majd, ha kifejezetten soványak, vagy legalábbis megrögzött fogyókúrázók veszik birtokba a most elkészült otthonokat.

A tolóajtón keresztül az utcáról egyenesen a válaszfalak nélküli lakótérbe léphetünk. A földszinti étkezőkonyhából a közvetlenül a homlokzat mögé helyezett, a ház szélességét szinte teljesen kitöltő csigalépcsőn keresztül lehet először a félemeleti hálógalériára jutni, majd a fürdő követezik, végül legfelül még egy szoba. Mivel a házban belső falak nincsenek, némi intimitást a lépcső mellé helyezett függöny hivatott biztosítani.

A Matsuyama városának egyik saroktelkén álló négylakásos sorház utcai és - egy szűk sikátorra néző - hátsó frontja üvegezett, míg az oldalfalai teljesen zártak. Fehérre vakolt falfelületei ellenére az épület fából készült.

A lakásokat vitathatatlanul csak a karcsú kategóriába lehet sorolni, de arról nem szól a hír, hogy a lakók kecses alakjának megtartása érdekében egy megfelelő fogyókúrás szakácskönyvet is mellékeltek-e a lakások használati utasításához.

Forrás: http://www.dezeen.com/2014/09/08/spiral-house-be-fun-design-skinny-house-japan/

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások