sebesp | 2017.03.21
A Nagymező utca 38. szám alatt és két szomszédos Ó utcai épületben hétemeletes szálloda épülhet.

A kétemeletes, eklektikus Nagymező utca 38. (Ó utca 32.) az 1880-as évek hajnala óta áll e helyen, de a jövőben nem lesznek részei a javarészt homogén utcaképnek, mivel az épületet 2008-ban megvásárló Rockwood Holding egy négycsillagos butikhotel építését tűzte ki célul a telken.

Most zöld út nyílt a fejlesztés előtt az építési engedély birtokában. Az NM38 Hotel néven indult fejlesztés a szomszédos Ó utcai házak, az egyemeletes 28., illetve a földszintes 30. lebontásával, helyükön egy egyszerű kocka építésével számol, a Nagymező utcai oldalon viszont ennél is extravagánsabb megoldással operálna: a homlokzat megtartásával, de vadonatúj szerkezettel létrejövő épület több szintnyi mázas kerámia- és üvegtömeget kapna a tetejébe, alaposan megváltoztatva a XVIII. század vége óta szép lassan építkező, a századfordulóra pedig kellemes hangulatúvá váló utcát.

A hét szintesre tervezett, százharminc szobás hotel terveit a Rockwood a Fővárosi Tervtanács támogatásának 2009 végi elnyerése után 2010-ben nyújtotta be a VI. kerületi önkormányzatnak, akikkel 2012-re sikerült is megegyezni a feltételekről.

A Studio100 munkájának Sugár Péter építész által jegyzett opponensi véleménye (2009. november 24., illetve 2009. december 13.) kiemeli, hogy a Nagymező utca 38. nem élvez műemléki védettséget, környezete azonban igen, és – némi kritika mellett ugyan, de – az egekig dícséri a belső udvarral és egy utcára nyíló passzázzsal két tömbre tagolt hotelt.

Részlet az opponensi véleményből

“A tervezők mégis, nem eléggé dicsérhető módon, megtartják a régi házat, az egész épülettraktust, utcai homlokzataival együtt.

[…]

A homlokzati architektúra, a tervezők kifejezését köcsönkérve „landmarkként” megmarad, letisztítva róla a hétköznapok változó fragmentumait és fölerősítve a klasszikus homlokzati kulisszaarchitektúrának az antiktól a reneszánszon át az eklektikáig átörökített lényegét.

[…]

A régi házra frivol mozdulattal rádobott új tető a túloldali saroképület magasságára válaszol lefegyverző könnyedséggel.. A mázas kerámiával burkolt tömeg könnyedségét az áttörtsége adja. Homogenitása azzal függ össze, hogy tetőszerűen akar viselkedni, pepitán váltakozó anyaghasználata a színes tetőcserepekhez hasonlóan vibráló megjelenésű. A tervezők előképként az Iparművészeti Múzeum kupolájára hivatkoznak; tény, hogy a nagyvárossá fejlődő Budapest mondén világa rendkívül változatos és egzotikus formákat vonultatott fel, – főként a tetőfelépítmények vonatkozásában. Ezek sorába ez a tervezett tetőfelépítmény is beleillik.”


Az opponensi vélemény a hajléktalanhelyzetre is kitér:

“Ha a hajléktalanok építészeti tetszési indexéről készítenénk felmérést, vezetnének az utcasíkból hátralépő beugró portálok. A jelen terv passzázsai kevésbé fogják megnyerni a tetszésüket, fedetlenek lévén. Az utca jobban szituált emberei viszont feltehetően szívesen látogatják majd a szálloda passzázsból nyíló éttermét és bárját, a tervezett sikátorok ismerős térarányai könnyen oldhatják a szállodai recepció keltette feszélyezettséget.”

Az épületből nemrég kiköltöztették az Instant nevű romkocsmát, így helyén nemsokára megindulhat a hotel építése.

Forrás: 24.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások