hír belsőépítészet

Ki tudja, mi a dizájn? Egy komoly könyv margójára


Csépé | 2016.10.24
"a design könyve" címmel jelent meg egy nagyon komoly, átfogó könyv 412 oldalon a szakmában jól ismert Bakonyi Gyöngyi és Kékesi Zsolt szerkesztésében. De egyáltalán mi a design? Tervezés? A "dizájnos" meg tervezett? Ugye, hogy nem!

Még a formatervezés sem írja le egészen pontosan a design fogalmát (ezért honosodott meg magyarosan dizájn formájában). A Bakonyi-Kékesi alkotópáros könyvét forgatva persze megtaláljuk azokat a területeket, amiket ez alatt szoktunk érteni, szinte enciklopédikusan, az építészettől az enteriőrön át a mindenféle tárgyakon át a ruházatig, ékszerekig. Nem foglalnak állást: a meglehetősen öncélú, művészetbe hajló (hogy azt ne mondjam, művészkedő) alkotásoktól a hűvösen funkcionális székig bekerült ez is, az is. Persze sokak számára előző mondatommal már ki is zártam a műértők közül, de legendásan rosszul öltözött építészként elárulom: rendkívüli mértékben taszítanak a méregdrága, de cserébe diszfunkcionális tárgyak. Hogy a polgárpukkasztóakról ne is beszéljünk, vagy a könyv "hirdessen nővel" szekciójáról (pontosabban "érzéki design" a fejezetcím). Viszont hozzám hasonló szkeptikusok is rendkívül jó áttekintést kapnak erről a világról, beleértve a gyártó cégeket. Lássuk az ismertetést:

Megjelent: Book of design, a design könyve
Megjelent és már megrendelhető a Book of design, a design könyve, amely a magyar piacon elérhető legszebb tárgyakból és terekből mutat be válogatást 412 oldalon, 755 látványos fotóval illusztrálva.
A Book of design 412 oldalon, magyar és angol nyelven, színes, látványos áttekintést ad a design világáról. A belsőépítészet, bútortervezés, ipari formatervezés és divattervezés témaköreiben az olvasók megismerkedhetnek a gyártó, forgalmazó cégek termékeivel, magyar és külföldi tervezőkkel. A Portré rovatban olvasóink 70 magyar és külföldi designer szakmai életútjának legfontosabb állomásaiba pillanthatnak be, és megnézhetik legfontosabb munkáikat. A külföldi designerek közül azokat mutatjuk be a könyvben, akiknek terveivel a magyar piacon is találkozhatnak az érdeklődők. A Tárgyak-terek fejezet neves magyar és nemzetközi gyártó cégek Magyarországon is elérhető termékeiből, illetve tervezők belsőépítészeti munkáiból válogat a különböző kategóriákban: belsőépítészet, árnyékolástechnika, burkolat, bútor, fürdőszoba, konyha, technika, textil, világítás. A Divat-ékszer fejezet a divat- és ékszertervezők színes világába kalauzol, ahol megtekinthetők az aktuális kollekciók, bemutatva az egyes alkotók gondolkodásmódját, sajátos stílusjegyeit.
A Book of design a magukkal és környezetükkel szemben igényes, személyes tárgyaikat, ruhájukat tudatosan választó embereknek szól. Bár trendeket is bemutat, ugyanakkor az időtlen stílusokat jeleníti meg, a minőség korokon átívelő, el nem avuló világát.
A Book of design, a design könyvét akkor is érdemes kézbe venni és megrendelni, ha valaki tájékozódni akar a magyar és nemzetközi design világáról, a trendekről, szeretne inspirációt kapni lakásának, irodájának berendezéséhez, vagy szeretne stílusosan öltözni, válogatni a legjobb divat- és ékszertervezők ruhái, ékszerei, kiegészítői közül.
A Book of design a tájékoztatás mellett a belsőépítészeknek/építészeknek hasznos információkat ad munkájukhoz, hiszen a könyvben szereplő, magyar piacon elérhető design termékek gyártó/forgalmazó cégeinek elérhetőségét is megtalálják az Indexben.
Az Érzéki design fejezet csábítóan szép képekkel villant fel néhány izgalmas alkotást, bútort, textilt, ékszert és kiegészítőt, Réz András írásával.
A könyv végén pedig hasznos összefoglalás található a magyar Designszervezetekről, oktatási intézményekről, eseményekről.
A Book of design belépő a szép tárgyak, enteriőrök világába, ami rólunk, emberekről és nekünk, embereknek szól. A design nem csak szép, hanem hasznos is, hiszen egy jól megtervezett tárgy az esztétikai többletérték mellett megkönnyíti mindennapi feladataink hatékony ellátását. Ez már szorosan kapcsolódik az ergonómiához, a termékek felhasználóbarát, testhez álló fejlesztéséhez, tervezéséhez. A design fogalmához tartozik a tudatos tervezés, koncepció, a piaci igények felmérése, a fenntartható, környezet- és emberbarát kialakítás. Ruháink közvetlenül érintkeznek a testünkkel, bútoraink, ékszereink, autóink, használati tárgyaink külső megjelenésünk kiterjesztései. Mindenki szeretne egy szebb, jobb, sikeresebb és hasznosabb világban élni, a designerek ezt a vágyat öntik formába saját egyedi formanyelvüket használva, a gyártó, forgalmazó cégek pedig egyre inkább sikeres működésük alapjának tekintik a designt. A legújabb irányvonalak a legváltozatosabb alakzatokat és formákat hozzák létre, a felhasználók egyéni igényire paraméterezve. A mesterségesen alkotott világ, látványosan ennek organikus része a természet legcsodálatosabb formáiból indul ki, amelyekből mi emberi lények is felépülünk, és amelyeket használunk, követünk, technikai innovációkkal fejlesztünk alkotásaink során. Ez inspirálta címlapunk fluid szerű hálóját is, mely a kovamoszatok mészvázának organikus rácsait idézi.
A Book of design mindenkinek hasznos, azoknak is, akik képben akarnak lenni a designban, a szépen formatervezett tárgyakban, és azoknak is, akik szép környezetben szeretnének élni, dolgozni, saját maguk is birtokolni vagy hordani szeretnék az adott bútorokat, textileket, lámpákat, ruhákat, ékszereket.

A Book of design megrendelhető a www.bookofdesign.hu weboldalon.
A könyv ára: 5980 Ft. A Book of design kiadója a CDC Studio Kft.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások