hír épületek Elbphilharmonie Hamburg Herzog & de Meuron Németorszá

Kihajolni veszélyes: Drón rock'n'roll az elkészült Elbphilharmonie körül


sebesp | 2016.11.05
Hamburgban hatalmas "FERTIG" (KÉSZ) felirat hirdeti az új hangversenyterem oldalán, hogy végére értek a Herzog & de Meuron tervezte Elbphilharmonie közel tíz évig tartó építkezésnek. Az épületet Iwan Baan fotói mellett a Rock vagy a Roll nevű drónokkal is szemügyre vehetjük.

A koncertterem alapkövét 2007 áprilisában tették le és úgy tervezték, hogy 2010-re el is készülnek a 241 millió eurós költségvetésből. 2008-ban már 450 millióra becsülték a végösszeget, majd 2012-ben újabb ötven millót kellett bedobni a büdzsébe.

A kivitelezési munkák a múlt hónap végén zárultak le hivatalosan, az eredetileg tervezett összeg több mint háromszorosáért, 789 millóért (237 milliárd forint). Bár magát az épület csak jövő év januárjában adják át, a ház előtti teret és a tetőkilátót már most megnyitották a nagyközönség előtt.

A 37 méter magasban lévő kilátót, mely valójában közel 4000 négyzetméteres köztér, egy 87 méter hosszan feltekergő lépcső és mozgólépcsőfolyam végigjárásával lehet elérni. Az épület a három hangversenytermen kívül – melyek közül a legnagyobb 2150 férőhelyes – egy hotelt és 45 lakást is magába foglal.

Drón-rock'n'roll
Fotók: Iwan Baan / Elbphilharmonie

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár



Építési megoldások