sebesp | 2021.09.30

Mindössze hét napra volt szükség ennek a nagyvonalú dél-amerikai villának a felépítésére az erdős hegyvidék eldugott zugában.

Paraguay egy mindentől távol eső vidékén, az ország belsejében egy házaspár nyugdíjba vonulásuk utáni állandó lakóhelyének felépítését tervezte, hogy évekkel korábbi álmukat valósítsák meg.

A Bauen építészirodát megkereső megrendelők ingatlanának minden pontjáról lenyűgöző kilátás nyílik a környező hegyekre. A látványon kívül más tényezőket is figyelembe vettek a telepítés meghatározásakor. Például a fák kivágásának minimalizálása mellett egy másik meghatározó elem az volt, hogy a természetet hagyják meg főszereplőnek, és nem az épületet, ami már a terület bejáratától a házig vezető útvonalon is nyilvánvaló, hiszen az épület csak néhány méter távolságból válik észlelhetővé, távolabbról szó szerint észrevétlen marad.

A kék-zöld dombok tökéletes hátteréből vasszerkezet bukkan elő, melynek választása abból adódott, hogy figyelembe véve a közművek nélküli, nehezen hozzáférhető dombon való elhelyezkedést, a lehető legegyszerűbb, rusztikus, ugyanakkor előregyártott rendszerre volt szükség. A szerkezeti egységek felbontása végül meghatározta a ház esztétikáját, a szerkezeti nyílások a képkeretekké válnak, egyszerű üvegtáblákkal zárva, ahol minden egyes négyzetméter lehetővé teszi a csodálatos környező kilátás élvezetét.

A szerkezet összeszerelési ideje hatvan nap műhelyben történt gyártást követően mindössze hét nap volt. A tizennégy méteres acélváz elemeket három beton alapból álló betonpodesztre ültették, minimalizálva a talajjal való kontaktust, és megtartva a területet a lehető legtermészetesebb formájában. Ezenkívül az esővíz-visszanyerő rendszerek és a szennyvízkezelés is része a környezettudatos építésnek.

A nagyjából kereszt alakú belső lakóteret csak néhány fal választja el egymástól. A lejtőn merőlegesen futó lakóház nyitott terű konyhája, nappalija és étkezője fogadja az érkezőket, amint belépnek az épületbe.

Ennek az épületrésznek a két oldalán vannak a privát területek: az egyik oldalon a tulajdonosok lakótere, a másikon egy otthoni edzőterem.

Az épület legmagasabb pontján egy fedett terasz nyújt kilátást a hegyvidéki tájra. Egy külső lépcső vezet fel a természeti elemek felé nyitott másodlagos tetőteraszra.

A Bauen tervezői az őserdei villa belső tereit a fényt visszatükröző fehér felületek minimális palettájával egészítették ki, kevés bútorral vagy más elemmel, meghagyva a középpontban a kilátást.

Forrás: Bauen
Képek: Federico Cairoli

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások