sebesp | 2020.01.30

A hegyek között megbújó kis kínai faluban egy ódon vályogfalú épületet alakítottak át szokatlan kettős funkcióra.

Az apró faluban egyetlen épület felújításával biztosítanak szállást az arra látogatóknak, egyben könyvekhez való hozzáférést az olvasni vágyóknak. Az eredeti épületet átlátszó műanyag hullámpanelekkel borított fa szerkezetű nyúlvánnyal hosszabbították meg, mely természetes fényt juttat az épületben lévő olvasótér felé. A könyvek nagyobb része a külső falakat belülről mennyezetig borító könyvespolcokon található, de a tervezők a környező hegyeket formázó sokszintes belső térrendszer alkalmas helyein is könyves tárolókat alakítottak ki.

Az Atelier Tao+C építészei hálókapszulákkal töltötték ki a meglévő épület által biztosított három szint magasságú teret, amely így a könyvtár és könyvesbolt mellett szálláshelyként is szolgál.

A hotelt külön részekre osztották a férfi és női vendégek számára, húsz kapszulahálóval és két közös használatú fürdőszobával. A könyvespolcok, amelyek az épület belsejét és a kapszulák külső oldalait fedik, helyi bambuszból készültek. A kapszulákon az ablakokat úgy igazították, hogy a könyvespolcok egyetlen mezőjébe illeszkedjenek, így az egész térben egyformán osztott falfelületeket tudtak létre hozni.

A külső felújítást úgy tervezték, hogy tükrözze a belső változásokat. Egy sor apró, favázas nyílást alakítottak ki a polcrendszer egyes mezőinek kivetítéseként, lyukakat képezve a homlokzaton. Belül az épület eredeti fa tetőszerkezetét burkolatlanul hagyták, felülvilágítókat helyeztek el rajta, hogy megvilágítsák a szálloda felső szintjét.

Alkonyatkor az épület belsejéből kiáramlik a fény, az épület egyfajta világítótoronnyá válik, és egy szelet meleget ad hozzá az éjszaka nyugalmához.

Forrás: Dezeen
Képek: Su Sheng Liang

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások