épületek tervek cikk Egyesült Királyság egyetemi épület Informations Commons könyvtár Sheffield

Könyvtárkedd: Információközösség

Sheffield egyetemi épületei III. – Information Commons


sebesp | 2012.11.27
Már láthattunk néhány példát arra, hogy milyen fontos szerepe lehet egy könyvtárnak a közösségek számára. Sheffieldben információközösség létrehozása volt a cél.

Ritka lehetőség, amikor egy egyetem új könyvtár építésére kap lehetőséget. University of Sheffield (a város két egyeteme közül az egyik) folyamatosan fejlődik. Számos régebbi, más funkciójú épületet alakítanak át oktatási céljaikra, de folyamatosan építenek újakat is. Ezek közül az utóbbi évek egyik legnagyobb fejlesztése volt az Information Commons*.

Az alapgondolat szerint az információ, a tudáshoz vezető táplálék közös kincs, akár a termőföld. Ami közös, azt meg kell osztani, de azon túl, hogy legyen mindenki számára elérhető, a kincs birtokbavétele, ez esetben a tanulás is legyen korlátok nélküli közös élmény. Ezt az elvet szem előtt tartva az új épület 110 ezer kötetével, a digitális adathordozók elérését biztosító számítógépes munkahelyekkel, wifi kapcsolattal a hét minden napján 24 órás üzemben áll a diákok rendelkezésére. Könnyen átlátható és hozzáférhető olvasó- és tanulóhelyek széles skáláját hozták itt létre a legmodernebb technológiai háttérrel, flexibilis megoldásokkal. Ennek eredményeként a hagyományos olvasótermeken kívül különböző méretű és berendezésű tanulószobák, oktatópontok is segítik a közös tanulást, egyszerre összesen 1350 diák számára. A non-stop használatot előnyben részesítő éjjeli baglyok részére még zuhanyozókat is kialakítottak, így akár egyenesen a vizsgára is el lehet indulni innen egy hajnalig tartó tanulás után.

Mint a legtöbb esetben az ikonikus városképi elemre vonatkozó elvárás itt sem maradhatott el a megrendelők részéről. Az oktatási épületek terén piacvezető skót RMJM kapta a tervezésére szóló megbízást 2004-ben. A kevés karakterrel büszkélkedhető környezetben az akkoriban az Egyesült Királyságban kedvelt, mégis sok ellenérzést kiváltó előpatinázott, élénkzöld rézlemez burkolatot választották a homlokzat meghatározó felületének. Nem sokkal később talán részben ennek tompítására döntött Sauerbach Hutton az út túloldalán felépült Jessop West (ld. korábbi cikkünk) színes homlokzata mellett. A 11.500 négyzetméteres projekt 23 millió Fontból valósult meg.

*Elnevezése „Information Commons” is innen ered, „commons” az ősi angol nyelvhasználatban a közös földeket jelentette – mára a szó jelentése átalakult, elsősorban a House of Commons – a brit parlament alsóháza – vonatkozásában használják.)

Képek: szerző, www.sheffield.ac.uk

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások