sebesp | 2020.12.06

A dús növényzettel körülvett „Co Dam Chay” egy vegetáriánus étterem a vietnami fővárosban, mely az ezer évvel ezelőtt virágzó a Cham-kultúra vörös tégla templomainak építészetét idézi.

Hanoi hektikusan dinamikus városképében sok minden elfér. A francia gyarmati időket magukon hordozó házak között a harmincas évek modernizmusa a huszadik század második felének sematikus építészetével és izgalmas kortárs házakkal teszi változatossá a fasorokkal övezett utcákat. Bár az emberek többsége a járdákra települt egy-két házias ételre specializálódott "kifőzde" kínálatából válogat, majd a kempingfőzőkön elkészült falatokat gyerekekre méretezett műanyag székeken és asztalokon fogyasztja el, azért lehet néhány igen színvonalas, emellett megfizethető árú éttermet is találni a városban.

A vendéglátóhelyekre specializálódott vietnami Le-House építésziroda tervezői a Co Dam Chay étterem tervezésekor az ország egyik jelentős ősi kulturális emlékhelyének építészeti stílusát használták kiindulópontnak. A Cham kultúra a 2. századtól kezdve kezdett kialakulni Vietnamban, melyet erős indiai hatás jellemez, ami a hindu hit átvételében és a művészetben nyilvánult meg. A 4. és 14. század között virágzott a ma Mỹ Sơn néven ismert, világörökségi terület, mely vallási szertartások helyszíne volt az uralkodó Champa-dinasztia királyai számára, továbbá a királyi család tagjai és nemzeti hősök temetkezési helyeként szolgált. Akkoriban a területen 70 téglából épült templom volt, melyek különlegessége, hogy fuga nélküli technológiával épültek.

A Co Dam Chay étterem fő építőeleme is a tégla, alkotói kortárs technológiával és absztrakcióval utalnak vissza az ezeréves templomokra. Az étterem főbejárata egy champa temploméhoz hasonlít, művészi grafikával kiegészítve. A meglévő fákat integrálták a tervbe, beleértve a két magas fát a főbejárat két oldalán. Az étterem elülső homlokzata számos térbeli elemet tartalmaz, mintázattal díszített téglafalakat, boltíveket és geometriai kivágásokat. Középpontban a főbejárat, amely a champa templomok bejáratának formáját követi, és amelyet hagyományos technikák és aprólékos számítások szerint építettek. 

Belül az éttermet sejtelmes légkör jellemzi, tompított világítással szimulálják a templom miliőjét. A természetes fény mellett a teret csak gyertyák világítják meg, míg a körülötte lévő magas fák egész nap elegendő árnyékot nyújtanak. Minden égetett agyag elemet a Ninh Thuan tartomány kézművesei készítenek, akik ősi mintákat és domborműveket használtak, amelyek a cham emberek kultúráját képviselik.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások