hír pályázat Józsefváros palotanegyed

Közösségi ötletpályázat a Magyar Rádió volt területeinek hasznosítására


Ware-Nagy Orsolya | 2023.10.02

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület (CaPE) nyílt ötletpályázattal kívánja felhívni a döntéshozók figyelmét a közösség érdekeinek megfelelő hasznosítás fontosságára Józsefváros belvárosi részén.

A Magyar Rádió (MR) évtizedeken keresztül a VIII. kerületi Palotanegyedben, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) mögötti területen működött egészen 2015-ig, amikor Budára, a III. kerületbe költözött. Ekkor üresedett meg az a Pollack Mihály tér - Bródy Sándor utca - Szentkirályi utca - Múzeum utca által határolt területen lévő ingatlanegyüttes, amely palotákat, lakóépületeket, a korábbi palotakertek helyén épült irodaépületet, stúdiókat, raktárakat, valamint - az utóbbi időben főleg parkolóként hasznosított - beépítetlen területeket foglal magában.

Egy közel 17.500 m2-es területen több tízezer négyzetméter épületállomány kereste új funkcióját.

Egy 2016-os kormányhatározat az ingatlanokat a Magyar Nemzeti Múzeum bővítésére szánta és néhány épület bontását követően jelentős zöldterületi fejlesztés is tervben volt. Ez az akkori társadalmi egyeztetések szerint élvezte a lakosság támogatását.

2018-ban egy újabb kormányhatározat a nagy értékű ingatlanokat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek (PPKE) adta a töredék értékű piliscsabai kampuszért cserébe. Ezt nem előzte meg semmiféle társadalmi egyeztetés, azonban az ingatlanok oktatási célú hasznosítása jó iránynak tűnt. Egészen addig, amíg ki nem derült, hogy az Egyetem nem csupán a meglévő épületek hasznosításában gondolkodik, hanem a területre, mint építési telekre tekint. A jelenleg ismert tervek szerint az Egyetem több tízezer négyzetméter épület bontásával kíván helyet biztosítani egy a környezetét leuraló új épületegyüttes számára. A kiemelt kormányzati beruházás a központi költségvetésből valósulna meg, jelenlegi becsült költsége mintegy 250 Mrd Ft.

A most kidolgozás alatt álló tervek több ponton ellentmondanak azoknak a korszerű fenntartható építészeti és városfejlesztési alapelveknek, melyeket az új építési és beruházási törvények is alapvetésként jelölnek meg és amelyeket Lázár János miniszter is minden nyilvános megszólalásában hirdet.

A CaPE egyeztetést kezdeményezett a beruházói oldallal (PPKE, ill. az állam különböző képviselői) annak érdekében, hogy az Egyetem érdekeit és a közjót jobban sikerüljön összehangolni. Bár ígéret több ízben is volt a társadalmi egyeztetésre, egyelőre nem mutatkozik érdemi beruházói szándék a közösségi érdekek, igények valós megismerésére és azok tiszteletben tartására annak ellenére sem, hogy az ügyben indított petíciót már közel 4000-en írták alá.

Újabb akciójaként a CaPE nyílt ötletpályázattal kívánja felhívni a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a közösség érdekeinek megfelelő hasznosítás fontosságára. A pályázat nem csupán a szakembereknek szól, minden ötletre kíváncsiak a kiírók.

A CaPE 2023. október 5-én 16 órától bejárást szervez, amely során bemutatja a tervezett fejlesztés környezetére és a városlakókra gyakorolt hatásait. A séta során szomszédos lakóépületekből is rátekinthetünk majd a fejlesztési területre. 

A bejárás Facebook eseménye
Bővebb információ az ötletpályázatról

Forrás: sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások