sebesp | 2021.03.26

Aki eddig azt gondolta, hogy egy 26 négyzetméteres telekkel nem lehet túl sokat kezdeni, tévedett. Akár izgalmas térkapcsolatok is beleférnek egy jól átgondolt tervbe.

Az Unemori Architects japán építészstúdió egy 26 m2-es telekre több, egymásra rakott dobozból álló, hullámlemezbe csomagolt kis házat tervezett. A Tokyo House nevet viselő házat úgy tervezték, hogy a japán főváros sűrűn lakott területén lévő apró területből a lehető legtöbbet hozza ki.

A hasznos beépítés megvalósításához kétségtelenül szükség volt némi kísérletező kedvre és kreativitásra, melynek eredménye egy sokrétűen használható és bővíthető házikó lett.

Az iroda a házat geometriai logika alapján meghatározott faváz köré tervezte, így például a felső emelet az utcától hátrébb került, hogy egy kis teraszt hozzon létre. Noha sűrű városi területen épült, ahol a szomszédos épületek vannak a közelben, az épületet kissé hátrébb húzták, hogy több fény jusson be a házba.

A szomszédos házak közötti kis rés nyit az égbolt felé, amely segíti a szellőzést és természetesen némi napfényt is beenged.

Az összes külső fal, horganyzott acél hullámlemez héjjal vértezett cementlapokból készült. A nagy ablakok feltárják a házat a környezete felé, és megbontják a hullámlemez homlokzatot.

A ház belsejében a mennyezet magassága 1,9 és 4,7 méter között mozog, a ház fa szerkezete pedig dekoratív elemként látható maradt. A ház teljes alapterülete 51 m2, két emeleten elosztva.

A félig alagsori földszinten hálószoba, fürdőszoba és tároló található, míg a nyitott terű konyha és étkező a felső emeleten kapott helyet. A ház a megrendelők saját használatára épült, de a tulajdonosok azt tervezik, hogy idővel bérbe adják, ezért úgy tervezték a hálószobát, hogy szükség esetén két szobára legyen osztható.

Képek: Unemori Architects / Kai Nakamura

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások