sebesp | 2022.05.23

Luciano Basso egy kifejlett paraná fenyő köré tervezett nyersbeton házat Dél-Brazília erdőiben.

A projektet egy fiatal házaspár rendelte meg, akik olyan otthont szerettek volna, amely harmonikusan illeszkedik a környék növényzetéhez. A 240 m2-es otthon Caxias do Sulban, a brazil Rio Grande do Sul államban található.

A kívül-belül nyersbeton épület egy meredek telken áll, ezért a helyi építész, Luciano Basso pillérekre állította, hogy a lehető legkevésbé avatkozzon bele a környezetbe. Ha egy hatalmas daru meg tudná emelni a házat és máshova leengedni, akkor az eredeti terep gyakorlatilag érintetlen maradna, az építkezés nyoma nélkül.

Olyan, mintha a paraná fenyő a terasz deszkáin keresztül nőne, ami meghatározza a látványt a nappaliból és az étkezőből. A lakók az épület alatt parkolnak le, és egy alacsonyabb szinten lépnek be a betonházba, ahol kiszolgáló területek találhatók.

Egy nyitott lépcsőfokokból álló betonlépcső vezet fel a konyhába, a nappaliba és az étkezőbe. A lépcső oldalfalai a fő szinten a konyhát és a vendég fürdőszobát határolják.

A felső szinten négy téglalap geometriai egyesüléséből szerkezetileg nyitott alaprajzot alakítottak ki, ahol az élet, a munka és az alvás funkcióinak szétválasztását a lépcsőmag által generált térrendszer határozza meg.

Az otthon egyetlen hálószobája a többi lakótértől egy lécezett fa fallal van elválasztva, ami átengedi a fényt. A teljes magasságú, eltolható üvegfalak a nappali-étkező teraszára nyílnak. A teraszon tágas nappali található, amely a környező fák tetejére néz. A több szögből való kilátás érdekében az építész a terasz oldalába nyílást vágott, amely egyben egy padot is képez.

Függönyök vagy egyéb külső akadály nélkül a lakó állandó kapcsolatban áll a természettel: miközben a házban él, az erdő életének is részesévé válik.

A teraszhoz használt faanyagot az építési folyamatból hasznosították újra. Először az épület betonzsaluzatának építésére használták, ami a tervező szerint csökkentette az anyagpazarlást.

Belül a deszkával zsaluzott beton szinte minden felületen látható. Megjelenik a szerkezetben, a lépcsőfokokban, még a beépített bútorokban is. A tető alátámasztására felfelé álló gerendákat terveztek. Ez a szerkezeti rendszer lehetővé teszi, hogy a gerendák az otthon terein kívülre kerüljenek, ami folyamatos síkot eredményez a belső tereken.

Forrás: Dezeen
Képek: Manuel Sá

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások