hír épületek tervek Budavári Palota Gutowski Robert várkapitányság

Látványtervek a Budavári Palota újjászülető épületeiről


d.adel | 2021.12.03

"Befejeztük a Budavári Palota részletes felmérését és megkezdtük az épületegyüttes teljes helyreállításának tervezését! Elkészültek az első látványtervek!" – adta hírül közösségi oldalán a Várkapitányság.

A Nemzeti Hauszmann Program egyik legfontosabb célja, hogy a Budavári Palota ismét századfordulós fényében tündökölhessen. A századfordulón az egymásból nyíló terekkel összesen 250 méteres térsor jött létre az épületben a dunai oldalon, ami a krisztinavárosi szárny irányába is folytatódott, összesen mintegy 350 méter hosszan. Ez a versailles-i kastély után a második legnagyobb volt Európában. A palota méltó rekonstruálása hatalmas feladat, hiszen a második világháborúban megsérült épületegyüttest a kommunista rendszerben jelentősen átalakították. Sok helyen megváltoztatták a termek és az emeletek kiosztását, az értékes és igényes belső díszítést megsemmisítették vagy elfedték. Megszüntették azt a nyitottságot, amelyet az egymáshoz csatlakozó térsor biztosított a főemeleten, és amely látványban összekapcsolta a palotát a Dunával.

A palota teljes helyreállításának próbafeladata volt a Szent István-termet is magában foglaló déli összekötő szárny rekonstrukciója. Itt idén augusztus 20-ától eredeti formájában tekinthető meg a homlokzat és a belső térszerkezet, így a legendás történelmi helyiség is. A munkában részt vevő szakemberek olyan értékes tapasztalatokra tettek szert ünk szert, amelyeket az épületegyüttes többi részénél is hasznosítani tudnak majd. 

Mára elkészült a palota teljes műszaki, építészeti, művészettörténeti és funkcionális felmérése, ez hosszú évtizedek óta váratott magára. Most már pontosan ismerhetőek a háború utáni átalakítások, a közművek állapota és elhelyezkedése. A felmérés végeztével elkezdődhetett az épület rekonstrukciójának és jövőbeli hasznosításának tervezése.

Az épületegyüttes helyreállításának tervezését Gutowski Robert vezeti. A Pro Architectura-díjas építész irodájával több kiemelkedő projekten is dolgozott már, ilyen a pátyi Szent II. János Pál pápa templom, a Pannonhalmi Főapátság új koncertterme, vagy a Naplás-tavi kilátó. Mindemellett terveik döntőbe kerültek a sencseni Operaház, a vilniusi Nemzeti Koncertterem és a helsinki Nemzeti Múzeum bővítésére kiírt tervpályázatokon is.

Hazai és nemzetközi díjakkal egyaránt büszkélkedhet az iroda: New Yorkban a pannonhalmi díszterem elnyerte az „Architizer A+Awards Special Mention” díját, míg a pátyi Szent II. János Pál pápa templom „Dezeen Awards 2020, Highly Commended” elismerést kapott Londonban. Emellett elnyerték az Építőipari Nívódíjat, a Média Építészeti Díját és a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat is.

"Örülünk, hogy egy nemzetközileg jegyzett tervezővel együtt dolgozhatunk azon, hogy a Budavári Palota épülete ismét méltó legyen múltjához, és a magyar emberek ismét büszkén tekinthessenek nemzeti örökségünk kiemelkedő alkotására!" – fejezi be közleményét a Várkapitányság. 

Forrás: sajtóközlemény, Várkapitányság / Nemzeti Hauszmann Program facebook-oldala

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások