hír épületek videók, animációk Liget Budapest Magyar Zene Háza

Liget Budapest Projekt: Jövőre birtokba vehetik a látogatók a Magyar Zene Házát

Elérte legmagasabb pontját a Magyar Zene Háza építése


d.adel | 2020.02.05

Elérte legmagasabb pontját a Magyar Zene Háza épületének tartószerkezete, jelenleg immár a térszint felett történik a szerkezetépítés. A térszint alatti – kiállítótereknek is helyet adó – terekben már előrehaladott állapotban vannak a kivitelezési munkák az épületben – jelentette be Baán László.

A miniszteri biztos kiemelte: a kormányzat Városligetet megújító programja, a Liget Budapest Projekt keretében épülő Magyar Zene Háza kivitelezése jó ütemben halad. Az elbontott egykori Hungexpo irodaépületek helyén épülő, a világ egyik leginnovatívabb építészeként számon tartott, japán Sou Fujimoto (magyar partner M-Teampannon) által tervezett Magyar Zene Háza idén szerkezetkész állapotba kerül és 2021 második felében birtokba vehetik a látogatók.
Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója elmondta: zajlik a klímabarát intézményt megújuló és környezetbarát energiaforrásokkal ellátó berendezések kiépítése is. Az elmúlt évben az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai versenyén a legjobb középületnek járó díjat elnyert Magyar Zene Házában tavasszal befejeződik az épület jellegzetes formáját adó tetőszerkezet kialakítása és megkezdődik a hatalmas, Európában is kuriózumnak számító üveg oldalfalak beszerelése. Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia volt rektora, Magyar Zene Háza tartalmi programját kialakító munkacsoport vezetője elmondta a ház egyfajta zenei beavató intézményként a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív állandó és időszaki kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő rendezvényekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel.

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa elmondta: a kiállító- és előadóhelyként valamint zenepedagógiai központként, vagyis egy komplex zenei beavató intézményként működő Magyar Zene Háza nemcsak a világszínvonalú épület-kialakítás és a világszerte egyedülálló tartalomkínálat miatt lesz különleges, hanem azért is, mert a legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból példaértékűnek értékelte a kivitelezési munkálatokat és a leendő épületet, ami minimális környezeti terhelést jelent majd a parkra nézve. Kiemelte: a klímabarát fejlesztésnek köszönhetően ráadásul több mint 6000 négyzetméternyi felújított, a közönség elől évtizedekre elzárt parkrészt is visszakapnak a Liget látogatói, az eddig elkerített és romos épületekkel elfoglalt, lepusztult terület megnyitásával és rehabilitációjával.

Baán László elmondta azt is, hogy ezévben szerkezetkész lesz, 2021 második felére pedig elkészül a világ legjobb középülete díjával kitüntetett két új ikonikus épület, a Magyar Zene Háza és Néprajzi Múzeum.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója beszámolt róla, hogy a jellegzetes formájú üvegfalú palota munkálatai jó ütemben haladnak, a tartószerkezet építése elérte a legmagasabb pontját. Tavasszal már elkészül az épület egyik igazi különlegessége, a jellegzetes alakú, organikusan hullámzó tetőszerkezete. Szintén tavasszal kezdik el a kivitelezők felszerelni az épület másik mérnöki bravúrjának számító megoldását, az üveg oldalfalakat, amelyek azt teszik lehetővé, hogy az épület harmonikusan összefonódjon a zölddel, és a zenei csodák palotájába belépő látogatóknak egészen különleges természetélményt nyújtson. A felszín alatti – kiállítótereknek is helyet adó - szinteken már a kivitelezések végéhez közelítenek, jelenleg a szakipari munkákat végzik, melynek során beépítik a gépészetet, elektromos rendszereket, gipszkarton elemeket.

A vezérigazgató kiemelte: a Liget Budapest Projektnek köszönhetően a Városliget a főváros egyik leginkább környezetbarát helye lesz. A park teljes autómentesítésével, valamint az új épületeknél a megújuló, fenntartható és klímabarát erőforrások alkalmazásával, továbbá a növényzet teljes felújításával a Liget gyakorlatilag zéró emissziós zónává válik a projekt elkészültével. Mindezen célokkal összhangban már a Magyar Zene Háza tervezési szakaszában különös hangsúlyt fektettek a megújuló energiaforrások, speciális hűtési és fűtési rendszerek alkalmazására. Az épület szomszédságában lévő Nagyrét területén 120 talajszondát helyeznek el 100 méter mélyen a föld alá, amelyek a ház környezettudatos, megújuló, geotermikus energiával történő ellátását szolgálják majd. A munkálatok végén, még a nyári szezon előtt megújítva állítják helyre a Nagyrét eredeti állapotát, amelyre a talajszondák működése semmilyen negatív hatással nem lesz. További speciális és gazdaságos műszaki megoldás, hogy az épület hűtését távhűtéssel fogják biztosítani, melyet a szomszédos műjégpálya szolgáltat majd. Ezzel a racionális és újszerű megoldással különleges együttműködés jön létre a két intézmény között, rengeteg energia takarítható meg, és jelentősen csökkenthetőek az épület üzemeltetésének költségei.
Batta András elmondta, hogy az új intézmény a maga nemében a világon egyedülálló komplexitású tartalomkínálattal várja majd a látogatóit. A Magyar Zene Háza zenetörténeti állandó kiállítása a zene egyetemes nyelvét mutatja be, a magyar dallamvilág, a hihetetlen gazdag népzenei kincsünk azonban hangsúlyosan lesz jelen, hiszen ez a mi élő zenei anyanyelvünk, s ebből kiindulva kerülhetünk közelebb a zene világához. A földalatti szinten kialakított kiállítótérben a legmodernebb technika alkalmazásával mutatjuk be, hogy a zene valójában életünk minden pillanatában, a bölcsőtől a sírig jelen van, elkísér.  Nem csak a vájt fülűeknek készül ez a Ház, családokra, csoportokra, egyéni látogatókra, zeneértőkre és érdeklődőkre is készülünk.

A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, közel 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a térszínen mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket.

Videó a Magyar Zene Házáról:

 

Forrás: sajtóközlemény – Városliget Zrt., Liget Budapest

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások