sebesp | 2016.07.04
A Dzsungelház, tetejébe süllyesztett medencéjével Sao Paulo part menti buja növényvilágában bújik meg.

Építészet és természet közötti átmenet a burjánzó brazil partvidéken épült ház. Rejtőzik a fák között, a magasból szinte csak egy faburkolatú terasz látszik ki belőle, közepében egy medencével. A tervezők célja az épület és a természet közötti kapcsolat optimalizálása volt, előtérbe helyezve az óceán felé megnyíló kilátást, egyúttal napfényt csalni a belső terekbe.

A Studio MK27 építészei úgy helyezték el az épületet, hogy a terep természetes lejtését ne kelljen megváltoztatni. Ezzel azt is elérték, hogy szerves kapcsolt jött létre az épület és környezete között. A környező dzsungelből kikandikáló liánok a teraszlemezekre kapaszkodnak, ezzel lágyítva a ház tömegének éleit.

A felső szintre helyezték a ház fő lakóterét, így a nappaliból és a hozzá kapcsolódó teraszról éppen ellátni a fák lombja felett. A hálószobák az alsó szintre kerültek, a betonépület magjába, melyet teraszok ölelnek körbe. Kívül-belül nyersbeton és fafelületek jellemzik az erdő sűrűjében rejtőzködő épületet.

A nappali szintje a Dzsungelház (Jungle House) elveit szintetizáló térbeli meglepetéssel szolgál: az egyik oldalon lévő terasz helyet ad a kádfürdőnek és a szaunának, melyek intenzív kapcsolatban állnak a karnyújtásnyira lévő természettel, a másik oldalon pedig padlóba süllyesztett tűzrakóhely és medence ad keretet a kilátásnak. A kettő között az üvegfalakkal mindkét irányba megnyitott, süllyesztett padlós nappali helyezkedik el.

Az épület a napokban felkerült a World Architecture Festival idei rövidlistájára.


Képek forrása: studiomk27.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások