hír díj épületek

Magyar díjazott a German Design Award 2020-on: Borsay Attiláé az egyik fődíj


Ware-Nagy Orsolya | 2019.11.27

A Borsay Attila Építészműterme által tervezett budakeszi családi lakóház nyerte el a German Design Award 2020 egyik fődíját az Excellent Architecture kategóriájában. A díjat 2020. február 7-én, pénteken adják át hivatalosan Frankfurtban. A tervet egy 39 fős nemzetközi zsűri választotta ki több száz, a világ minden pontjáról beérkezett pályamű közül 2019 augusztusában.

Az épület egy fiatal kétgyermekes család otthona, a ház egy a ’70-es években épült és évek óta elhagyott lakóépület átalakításával és részleges bontásával jött létre. Az igényes megbízóknak az első perctől kezdve határozott és az átlagosnál magasabb esztétikai elvárásaik voltak az építész felé, de teljesen szabad kezet adtak a tervezéshez. A cél egy kilátásra tájolt, letisztult, világos és modern ház megteremtése kívül-belül, amely képes komfortos keretet biztosítani a család igényeinek, egyúttal meleg otthont biztosít számukra és nem hivalkodó, pont akkora, amekkorára szükségük van.

Hosszú közös gondolkodás végeredménye ez a ház, amely egyszerű formáival és minőségi megvalósításával csendes harmóniát hozott létre a kert és az épített környezet között, utal háború előtti modernista hagyományainkra, a kompozíció egyensúlyt teremt és léptéket tart. A rendkívül meredek lejtőn egy másfél szint magas épület született, amely formálásával láttatni engedi a távoli erdős dombokat az utca szintjéről, egyúttal teljesen belesimul a kert zöldjébe. Az alsó lakó félszint közvetlen kapcsolatot teremt a külső terasszal, a felső szint zárt formálása a hálófunkciókat rejti. A kettőt a középső lépcsőház köti össze, amely kívül tagolja az épület tömegét. A belső kialakítása tükrözi a Megrendelő igényét és ízlését, a burkolatok és az időtálló bútorok aprólékos kiválasztása a tervező közreműködése nélkül történt. A ház a fokozott hőszigetelés és a benapozás optimalizálása miatt alacsony energiájú, az energiaellátást fúrt kutas hőszivattyú, a fűtést és hűtést mennyezeti csőhálózat biztosítja. Az épületben okosház-rendszert építettek ki, a beépített lámpák mind takarékos LED világítótestek, az építés során kizárólag természetes anyagokat használtak és építettek be. A négy éve tervezett és részben saját szervezéssel költséghatékonyan megvalósult ház eddig hiba nélkül szolgálja a tulajdonosok életét és kényelmét.

A zsűri értékelése:

„A tiszta kockaszerű forma szobor jellegű karaktert kölcsönöz a jellegzetesen tömegmetszett alapokon. Az elegánsan tagolt építészeti alkotás modern és magas minőségű esztétikát kölcsönöz az épületnek.”

Forrás: sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások