hír díj reddot reddotaward hadinaplo történelem bestofthebest

Magyar könyv nyert a formatervezés "Oscar-díjának" tartott Red Dot pályázaton


Katandris | 2023.11.15

Budapest után Berlinben is díjat nyert a "Hej Fiúk, az élet mégiscsak szép" címmel megjelent hadinapló. A világ legprominensebb tervezői megmérettetésének tartott Red Dot Design Award: Brands & Communication Design 2023-as pályázatán a kötetnek Best of the Best díjat ítéltek.

Az impozáns, 676 oldalas kiadvány korábban a Magyar Könyvtervezés 2022 díj kategóriagyőzteseként hívta fel magára a figyelmet.

A Red Dot Award díját 2023. november 3-án Berlinben vehette át a könyv kiadója és projektvezetője, a naplóbejegyzéseket író ezredes dédunokája, Katona András építész, valamint Orbán Péter tervezőgrafikus, aki kollégájával, Nagy Dániellel kézműves igényességgel alakította ki a kiemelkedő esztétikai élményt nyújtó könyvet. A szerkesztés és kutatás Nagy Balázs Albert történész munkáját dicséri.

Vitéz Lakatos Ferenc ezredes a legmagasabb rendfokozatú tiszt, akinek napról napra vezetett tiszti naplója fennmaradt Budapest ostromáról, de a könyv tartalma messze túlterjed az 1944-1945-ös eseményeken. Első feljegyzései 1915-ből, zászlós korából származnak, epizódokat örökített meg a két világháború közötti időszakban is, majd a hadifogság kalandjaiba és a szocializmus évtizedeibe pillanthat be az olvasó. Egy hazáját rajongásig szerető katonatisztet ismerhetünk meg, aki megjárta a lövészárkok csatazajos világát, volt bátorsága és tetemre hívta Hitlert, megjárta az erdélyi hadjáratot, és a budai ostrom hadosztály-parancsnokaként megtagadta a német kitörési parancsot. A két világháborút megjárt veterán kanyargós életútját, a Monarchia Vaskoronarenddel kitüntetett tisztjéből idős korára termelőszövetkezeti írnokká lett hős sorsát a kötet számos eszközzel érzékelteti. A terjedelmes szövegkorpuszt mintegy száz még ismeretlen, egykorú fénykép illusztrálja, továbbá térképek, organogramok és széljegyzetek, amelyek mind az olvasó tájékoztatását szolgálják.

A kiadvány jelenleg magánkiadásban érhető el a könyv weboldalán.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások