hír épületek Budapest Puskás Ferenc Stadion

Majdnem a tervezett duplájába fog kerülni a Puskás? Update: KKBK: átlagos az építési költség


sebesp | 2017.02.23
A legutóbb tervezett 100 milliárd helyett 190 milliárd forintba fog kerülni az új Puskás Ferenc stadion – jelentette be Lázár János, a 79. Kormányinfón. "A hivatalos költségbecslés 180,02 milliárd forint volt, a legkedvezőbb ajánlat ennél 5,8 százalékkal volt magasabb" - pontosított a KKBK

A 2014-es eredeti tervek szerint a stadion egy a labdarúgás mellett 20 különböző sportág kiszolgálására alkalmas multifunkciós komplexumként épült volna meg, valamint annak részeként egy szálloda és egy konferenciaközpont is helyet kapott volna. Az már 2015-ben is látszott, hogy az eredeti tervek megvalósítása megemelné a költségvetést, ezért egy egyszerűsítés keretében a többi sportágat kivették a tervekből.

"A tervek egyszerűsítésével a projekt olcsóbbá válhat" – mondta el két évvel ezelőtt, 2015-ben a beruházás kapcsán Fürjes Balázs kormánybiztos. 2014-ben a legelső terv egy 180 milliárd forintból megvalósuló stadion volt, ami szállodát, konferenciaközpontot, irodaházat, sportmúzeumot, diagnosztikai labort, üzleteket, éttermeket, mélygarázst, panoráma futópályát, konditermet, kisebb sportcsarnokokat és rendőrőrsöt is magába foglalt volna, de ennek műszaki megoldásai az előzetes becslések ellenére drágították és elnyújtották volna a kivitelezést.

2015-ben döntöttek úgy, hogy az egyszerűsítés miatt szűküljenek a tervezett funkciók, 100 milliárdos költségkeret mellett. Ennek ellenére a tervezett költségek duplájára emelkedtek, mivel a Puskás Ferenc stadion közben bekerült a világ legigényesebb építés alatt álló stadionjai közé. Egyelőre nem tisztázott, mi okozhatja a 90 milliárdos drágulást, ha a leendő stadion funkciójában nem változott. Lázár János úgy fogalmazott: "a közbeszerzési eljárás lezárult, az eredményt napokon belül kihirdetik".


Forrás: Portfolio.hu / Magyaridők.hu

Update:

A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. pénteki közleménye szerint:
 
Az olcsóbb ajánlat alapján a stadion ára 142,85 milliárd forint, az 5 százaléknyi tartalék 7,15 milliárd forint, az ÁFA összege 40,5 milliárd forint. Az új Puskás Stadion egy székre jutó költsége: 2,1 millió forint. Ez tartalmazza a nem stadion jellegű terek - például konferenciatermek, parkolók, hidak, sportmúzeum, rendőrőrs, étterem, szurkolói bolt - költségét is - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.
A közelmúltban megépült, hasonló méretű európai stadionok - Baku, Marseille, München, London, Varsó - nettó egy székre jutó költsége átlagosan 1,24-3,1 millió forint között változik, azaz a nemzetközi összehasonlítás alapján az új Puskás Stadion reális piaci keretek között épül fel, az építés költsége európai viszonylatban átlagosnak tekinthető - olvasható a dokumentumban.
A KKBK leszögezi, lefolytatták a kivitelező kiválasztásához szükséges nyílt nemzetközi közbeszerzési eljárást, a felhívás pedig megjelent az Európai Unió hivatalos értesítőjében, valamint az unió összes hivatalos nyelvére lefordítva az EU hivatalos lapjában és annak internetes felületén, így bármelyik EU-s országból lehetett ajánlatott tenni.
"Ezért ugyan az eljárás időigényes volt, de a legnagyobb versenyt biztosította, garantálva azt, hogy a lehető legmagasabb színvonalon készül el az új Puskás Stadion" - áll a közleményben, amelyből az is kiderül, hogy a magyar állam rendkívül szigorú szerződési feltételeket írt elő, ez alapján "a kivitelező napi 142 millió Ft+áfa kötbért fizet, ha késik, valamint a határidő és a minőség biztosítékaként a szerződéskötéskor az állam által egyoldalúan kézpénzre váltható, összesen 32 milliárd forintos bankgaranciát ad".
A tájékoztatás szerint a nyílt nemzetközi közbeszerzési eljáráson két ajánlat érkezett: a Strabag Építő Kft., Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., Strabag AG közös ajánlattevők 3,3 százalékkal drágább ajánlatot adtak, mint a Magyar Építő Zrt. és ZÁÉV Építőipari Zrt. közös ajánlattevők. Az olcsóbb ajánlat tartalmazza az építés költségét, a három hónapon keresztül történő üzemeltetést és a nyitórendezvény költségeit.     Az ajánlat 5 százalék tartalékot is magában foglal váratlan eseményekre, amely csak indokolt esetben, kizárólag a megrendelő egyértelmű engedélye alapján használható fel, automatikusan nem része az árnak. Az ajánlatban szereplő összeg áfatartalma a beruházás során visszafizetésre kerül a költségvetésbe.
"A hétszintes, összesen bruttó 213 700 négyzetméter alapterületet kitevő épület tervei már elkészültek, továbbá a stadionnak jogerős és végrehajtható építési engedélye van" - írta a KKBK, amely azt is jelezte, hogy "az idei költségvetésben egyetlen fillér többletköltség rendelkezésre bocsátása sem szükséges" a 2019 végére felépülő, 67 ezer néző befogadására tervezett létesítménnyel kapcsolatban.
A 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot 13 ország egy-egy stadionjában rendezik. Az új Puskás Ferenc Stadion egyike lesz ezeknek, három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont. Ha a magyar válogatott kivívja a részvétel jogát, akkor legalább két csoportmeccsét és továbbjutás esetén akár a nyolcaddöntőt is Budapesten játssza majd.
 
- a szerk. Forrás: MTI
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások