hír díj

Megszűnt az Ybl-díj! Lesz-e újra?! És a többi állami építészeti díj?


Csépé | 2015.01.15
Szakmai körökben elterjedt a hír: az 51/2014. (XI.26.) BM rendelet megszüntette az összes építészeti díjat, beleértve a legrangosabbakat, például az Ybl-díjat. Mi az igazság? Mi lesz a díjakkal? Közreadjuk értesüléseinket.

"2014. decemberében minden állami építészeti díj adományozása megszűnt" – kering szakmai körökben egy levél. Nos, a hír igaz: a Belügyminisztérium – mivel az építésügy elkerült onnan – törölte díjai sorából az építészeti díjakat, így az Ybl-díjat, a Pro Architectura díjat, a Kós Károly-díjat, a Palóczi Antal-díjat, Lechner Lajos-díjat. (Jogászoknak: ezek addig a 37/2012. (VII.2.) BM rendeletben voltak szabályozva, amit a 51/2014. (XI.26.) BM rendelet módosított.)

Az Ybl-díjat 1953-ben alapították, a Pro Architectura és a Kós Károly-díj 1991 óta létezik. Palóczi Antal-díjat 2006, míg a Lechner Lajos-díjat csak 2007 óta adományoz a mindenkori illetékes miniszter.

Mint látható, több díj túlélt sok átszervezést, ilyenkor az illetékességet átvevő minisztérium szokta rendeletben szabályozni a díjat. Ebből következően a Miniszterelnökség feladata lenne a díjak szabályozása.

Illetékes körökből úgy értesültünk, az Ybl Miklós-díj (mint életműdíj) és a Pro Architectura-díj (mint alkotásért adható díj) megmarad, várhatóan vagy a szokott március 15-i időben, vagy április 6., Ybl Miklós születési évfordulója körül átadásra kerül, addigra a szükséges rendelet megjelenik. Várhatóan a kisebb és fiatalabb díjak nem maradnak meg, ahogy a Budapest Építészeti Nívódíja is megszűnt a főpolgármesterváltással. (Vagy csak szünetel? Tempus omnium explorator.)

(Köszönjük Noll Tamásnak a figyelemfelhívást!)

 

A hír jogszabályi hátteréről itt található pontos összefoglaló >>

 

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások