cikk

Menedékház-koncepció újragondolva


d.adel | 2021.08.05

Az erdélyi Békás-szoros Nagy-Hagymás Nemzeti Parkban álló menedékházak kivitelezését mintegy másfél éves előkészítő munka előzte meg. A munkát a tervezéstől a kivitelezésig a gyergyószentmiklósi székhelyű Lukács Manufacture Kft. végezte. A negyedik generációs kivitelező cég tulajdonosa, Lukács Lehel az újragondolt menedékházak szerepét hangsúlyozta, amelynek kapcsán az anyagválasztásban ugyanolyan fontos az extrém körülményekkel szembeni ellenállóság, mint a természetbe való adaptálhatóság.

Lukács Manufaktúra
A Lukács család 1941-ben alapította immáron négygenerációs ács- műbútor-asztalos műhelyét, amelyet az államosítást követően 2005-ben nyitottak újra, igazodva a modern piac követelményeihez, elsősorban egyedi megrendelésekre összpontosítva. A kreativitás és az egyedi ötletek mellett változatos alapanyagokat és korszerű technológiákat használnak. A termékskála beltéri (bútor, lépcső) és kültéri (ács-, faépítészet, épületek) munkákra egyaránt bontható. A manufaktúrába rönkként kerül be a nyersanyag, amiből a végtermék egy meglehetősen lassú folyamaton keresztül jön létre, ennek előnye, hogy rendkívül stabil, megerősített kész terméket kapunk. Az erdélyi, székelyföldi famunka – sok más kézműves szakmához hasonlóan – kiveszőben van, mivel nincs megfelelő képzés és gyakran a fiatalok motivációja is hiányzik. Sajnos a vírus helyzet miatt sok kezdeményezés, kollaboráció sem valósulhatott meg. Ugyanakkor a Lukács manufaktúra a hagyományokat őrizve dolgozik. Munkájuk elismertségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a cég a német faipari kamara külső tagja.

Újragondolt menedékházak
Hargita megye vezeti az turistautak országos toplistáját, a rengeteg látnivalóval kecsegtető utakon csak a megyében 27 menedékház található. A menedékház fogalma azonban eltér attól a funkciótól és elhelyezéstől, amit az építészek és turisták erről a helyről akár ma is gondolnak. Korábban ezek olyan eldugott pontokra épültek, ahol egy komolyabb hóesés után vagy köd miatt már nem voltak láthatók, így sokszor nem is tölthették be funkciójukat. Emellett az alpesi mintákból kiindulva egy menedékháznak olyan panorámát kellene biztosítania, hogy megérje ott megpihenni és gyönyörködni a tájban. Ezeket a házakat ugyanis nemcsak sportolók látogatják, hanem turisták is, tehát nem egyfajta célközönségnek szól. A természet értékeit mindenkinek látnia kellene, ez lenne egy menedékház célkitűzése – ez volt a Gyilkos-tó Adventure egyesület célja is a megrendeléssel.

Szikla élén – tervezéstől a kivitelezésig
A mintegy másfél éves előkészítési munkából a tervezés csupán néhány hónapot, a kivitelezés és a szállítás – az extrém körülmények miatt is – sokkal több időt igényelt. A menedékházak kinézetét a környező sziklaformák inspirálták. Érezhető, hogy a tervező csak annyira akart beleavatkozni a természetbe, amennyire szükséges. Az extrudált (szétrobbantott) testszerű formákból álló épületek közül a Mária-kabin 2-3 főre, míg a Gyilkos-tavi 4-5 főre optimalizált. A CAD/CAM tervezés könnyítette munkát, de az összeszerelés/kivitelezés sok improvizációt igényelt. A kabinok elhelyezésénél a csomópontokra külön kellett figyelni, hiszen a pontalapokat, amire az épületeket szerelték, nem lehetett előre meghatározni – nem lehetett tudni, milyen lesz a szikla állapota. A véletlenszerűen elvégzett és megfelelő minőségű fúrásokhoz kellett igazítani a formát. A modulok 2020 őszére elkészültek, ami a feladat kb. 80%-át jelentette. A hirtelen beállt tél miatt a munkát egy időre fel kellett függeszteni, amíg a jeges szikla kiolvad. A kivitelezés csúszását a szállítás speciális szervezése is bonyolította: a modulokat ugyanis csak helikopterrel lehetett a helyszínre juttatni, és ott a szállítási súly 1100kg-ban limitált. Miközben a terhelési értéket nem lehetett túllépni, emelés közben kellett a súlypontot beállítani. Az összeszerelésnél hegymászók, hegyi mentők és barlangászok is segédkeztek, de különösen figyelni kellett, hogy a 110 és 180 méteren lévő építményeknél ne legyen baleset.

A környék látványosságai közé tartozik a Kis-békás kanyon és ikervízesés, így a kabinokon túl egy függőhíd és egy panoráma platform is készült, amely a mozaikszerű látványosságokat összekötő ösvényrendszer része. A menedékházakhoz hamarosan öko illemhelyeket építenek és mobiltelefon jelerősítőkkel, napelemes rendszerrel látják el, amelyek felszerelését a PREFA rögzítőelemei segítik.

A helyzethez választott anyag
A sziklákon lévő menedékházak minden szempontból extrém körülményeknek vannak kitéve, ezért nem is volt kérdés, hogy az alumíniumra esik a választás. A Lukács manufaktúra korábbi faépítészeti projektjeiknél is előszeretettel dolgozott PREFA alumíniummal. „A kabin alját kivéve a külső héjazatot illetően a PREFA ehhez a helyzethez 100%-ig adaptálható anyag volt, mind a színvilágot, a felületet, mind a kivitelezhetőséget és a szakértői hozzáállást tekintve” – mondta Lukács Lehel, majd hozzátette: „a PREFA palettája teljes, kevés olyan gyártó van, aki minden szükséges, eszközzel, kiegészítővel rendelkezik és a bonyolult technikai részletekre is megoldást nyújt.” A szakmai segítség fontos szempont volt egy olyan projekt esetében, ami az osztrák-német területen is abszolút újszerű. A Prefa az első megkeresést követően a kiselemes tetőfedéseit javasolta, ami alkalmas a homlokzat és tető fedésére is, így esett a választás a DS.19 tetőfedő zsindelyre. A helikopterrel történő szállítás miatt pedig más anyag szóba sem jöhetett csak a kis súlyú alumínium. Nemcsak a műszaki paraméterek, a forma, hanem a színválaszték miatt is preferálták ezt az anyagot, hiszen a mészkő színéhez igazodó P.10. matt márványszürke igazán diszkrét, és képes imitálni a sziklák árnyalatát, mindemellett a legellenállóbb felület.

A természetbe való adaptálhatóságnál fontos szempont volt a fenntarthatóság, újrahasznosítás is, mely nem minden építőipari alapanyaggyártó cégnél játszik ma még szerepet. A Lukács manufaktúra törekszik arra, hogy olyan anyagot használjon, ami környezettudatos – mint a PREFA, és olyan épületeket építsen, amelyek anyaga később visszaforgatható a körforgásos gazdaságba az épület bontása után. „Hiszen nem mindegy, hogy mit hagyunk magunk után” – tette hozzá Lukács Lehel. Az így átkomponált menedékházak célja, hogy új perspektívából mutassák be a természetet, és nem titkoltan több turistát vonzanak Székelyföldre.

www.prefa.hu

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások