hír pályázat képzés ÉME Mesteriskola MÉSZ

Mesteriskola XXIII. ciklus felvételi hirdetmény

Az ÉME Mesteriskola meghirdeti a következő XXIII. ciklus felvételi pályázatát

PÁLYÁZATI HIRDETMÉNY

Az Építész Mester Egylet, Mesteriskola XXIII. ciklus (2014-2016) kétéves továbbképzésére.

A Mesteriskola fiatal, diplomás építészek-belsőépítészek részére a tervezés szakmai gyakorlatának és elméleti ismereteinek kiszélesítése, valamint az építész generációk, irányzatok összekapcsolása érdekében kétéves – posztgraduális – továbbképzést szervez, kétszer tíz hónapos időtartammal, kéthetenként 2 x 4 órában, csütörtök délután és péntek délelőtt.

A Mesteriskola működését, önállóságát az Építész Mester Egylet (továbbiakban ÉME) biztosítja, a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) és a Magyar Építész Kamara (MÉK) támogatásával.

Az oktatás célja:
Az 1953. óta működő Mesteriskola célja a személyiség és a szemlélet alakítása, az önálló gondolkodásra nevelés, a tudatos és szuverén egyéniség kialakításának segítése.

1. A Mesteriskola a továbbképzés során az építészet, azon belül főleg az európai építészet tendenciáit vizsgálja.
2. Kiemelten akar foglalkozni a közép-európai országok építészetének alakulásával, törekvéseivel.
3. Nyitott minden olyan építészeti irányzatra, mely a szakmai elkötelezettség mellett a mesterségbeli tudást és értékeket, anyagszerűséget és formai igényességet együtt szerepelteti.

A Fenti célok megvalósulási formája:
A Mesteriskola oktatási rendje nem egyetemi jellegű, a programokat a korábban végzett hallgatók bevonásával állítja össze a Tanulmányi Bizottság. A szakmai élet figyelése reflektorszerűen irányítja érdeklődésünket olyan tanulmányok elvégzésére, melyek korábbi iskolai képzésekre épülnek, de túlmutatnak azon. Így a fenti vizsgálatok részeként foglalkozni kíván veszendő értékeinkkel, amelyeket megmásítanak, lassan eltűnnek a XX-XXI. századi építészetünk palettájáról, valamint azokkal az új jelenségekkel, melyekkel folyamatosan szembesülnek szakmánk művelői.
a./ Közös munka Mester és Hallgató között zártkörű tervpályázatok keretében, azok megvitatása és közös értékelése révén.
b./ Építészműhelyek bemutatója Budapesten és vidéken.
c./ Építészeti előadások és ahhoz kapcsolódó viták - meghívottak és mesteriskolások, építész mesterek előadásai.
d./ Tanulmányutak ( hazai és külföldi ).
e./ Egyéb társművészeti- és tudományágak művelőinek gondolatai szakmájukról, és az építészetről.

Jelentkezési feltételek:
Jelentkezhet mindenki, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán, a Moholy Nagy Művészeti Egyetem Építész Szakán, vagy a Gödöllői Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karán, továbbá a Soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán, a Győri Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Karán, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karán, valamint a Debreceni Egyetem Műszaki Karán: azaz építész ( öt éves osztatlan képzés vagy 3+2 éves képzés) Msc vagy belsőépítész MA diplomát vagy ezekkel egyenértékű külföldi egyetemi diplomát szerzett, és legalább 1 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik. A ciklus alatt, a 2014-2016. években, más posztgraduális képzésben nem vesz részt. Külföldi állampolgár esetén a megfelelő szintű magyar nyelvtudás kötelező.

A jelentkezők felső korhatára 35 év.
A jelentkezés az alábbi anyagok (portfolió) benyújtásával történik:
1. Szakmai önéletrajz fényképpel (az eddigi építészi tevékenység tömör dokumentálása, tervezői- és társtervezői munkák - a vezető tervezővel ellenjegyezett részvételi arányszám.)
2. Az oklevél másolata.
3. Az alkalmazotti állományban lévő jelentkezők munkahelyi hozzájárulás igazolása.
4. Adatlap

A felvételre jelentkezők az ÉME Tanulmányi Bizottság által kiírt tervpályázaton vesznek részt. A felvétel az elért tervpályázati eredmény, és a benyújtott személyes anyag alapján történik.

Jelentkezés a portfolió leadásával együtt:
A jelentkezési anyagot 2014. június 30-án (hétfő) 09.00 és 11.00 óra között az Építész Mester Egylet Titkárságán (Ulrich Tamásnál, kell leadni, (e-mail: ulrich.tamas@mek.hu), Magyar Építészek Háza, 1088. Budapest, Ötpacsirta u. 2., az udvarban jobbra,

majd utána ugyanaznap

a felvételi tervpályázat programjának kiadása:
2014. június 30. (hétfő) 12.00-kor a Magyar Építészek Háza Kós Károly termében.
Ez alkalommal a résztvevők a felvételi pályázat lebonyolításáról, valamint az előző ciklus programjáról szóbeli tájékoztatást kapnak.
Aki esetleg ezen az eseményen nem tud részt venni, a felvételi pályázat kiírása és tájékoztatás, és on-line jelentkezési lehetőségek a www.mek.hu honlapon keresztül is elérhetőek és letölthetőek.

A tervpályázat beadása:
2014. augusztus 18. (hétfő) 14.00 – 16.00 óráig a Magyar Építészek Háza Kós Károly termében.

A felvételi eljárás:

A jelentkezési kérelmeket a benyújtott anyagok és a felvételi tervpályázat alapján az ÉME Mesteriskola Tanulmányi Bizottsága és az általa felkért szakmai testület bírálja el.
A döntés eredményéről a pályázók 2014. szeptember 08-ig (hétfő) értesítést kapnak.

Első alkalom 2014. szeptember 25. csütörtök 17.00 óra.
A XXII. ciklus hallgatóinak diplomák átadása, búcsúztatása, a XXIII. ciklus hallgatóinak köszöntése.
Első foglalkozások 2014. október 02. és 03.

A Mesteriskolás kurzus elvégzése a kamarai szakmai továbbképzési kötelezettség szempontjából 20 továbbképzési pontot ér, de kötelező továbbképzés alól nem mentesít.

Melléklet:
- Ismertető a MesteriskolárólBudapest, 2014. május 26.Építész Mester Egylet Mesteriskola
Tanulmányi Bizottság

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások