sebesp | 2018.07.07
Miközben falat tervez a mexikói határra, Trump elnök megtagadta a részvételt a vizesárokkal is védett új londoni nagykövetség átadásán, mivel az ingatlanmogul szerint az egész projekt "pocsék üzlet".

Az egymilliárd dolláros költségkeret eredménye a tizenkét emeletes kocka London Nine Elms városnegyedben, ahol Európa legnagyobb ingatlanfejlesztése folyik. A területen egy teljesen új negyed épül a Wauxhall vasútállomás és a híres Battersea erőmű közötti Temze-parti területen. Lakások ezrei mellett irodák, kereskedelmi és oktatási létesítmények teszik teljessé a közösségi terekben is bővelkedő, magántőkéből megvalósuló városrehabilitációt.

Ide költözött a Hyde Park elegáns szomszédságából, a Mayfair negyedből az amerikai követség. Az Eero Saarinen tervezte ötvenes évekbeli épületet biztonsági megfontolásokból hagyták hátra az amerikaiak. A környező szűk utcákat egyetlen teherautó is könnyen el tudta torlaszolni, ha pedig valakinek robbantania lett volna kedve, nemcsak az épületet, hanem a szomszédos lakóházakat is könnyen romba dönthette volna. Ráadásul a műemléki védettség is akadályokat gördített a szükséges korszerűsítések elé.

Az USA védelmi koncepciójának átalakítása eredményeként paradigmaváltás következett be a követségi épületekkel szemben támasztott elvárások területén is. A hagyományosan vizuálisan is erőd jelleget demonstráló épületek helyett a fizikai értelemben vett falakat technikai védőrétegekkel helyettesítették. Ezen alapokon állt össze a világ egyik legmagasabb szintű technológiája, köztük a hármas üvegezésű és robbanásbiztos üvegfalak, felemelt teraszok és növényzetbe rejtett akadályok, nem is beszélve a Faraday-ketrecről, amely egy vezetőképes anyag szövetével akadályozza meg az elektronikus lehallgatást. Mindez egy meglehetősen régimódi kiegészítéssel, hiszen a 19. század óta nem épült vizesárok Angliában, de valójában már akkoriban is inkább csak a romantikus esztétika megfontolásból.

Az új épületet Kerian Timberlake philadelphiai irodája tervezete egy 2010-es tervpályázatot követően. Az átlátszó, kristályos kocka az átláthatóság, nyitottság és egyenlőség egyértelmű jelképe. Az épület homlokzatának szokatlan formája a napenergiából származó hőnyereségnek és a tükröződésnek a minimalizálására szolgál, miközben elegendő természetes fényt biztosít. A fényvisszaverő homlokzat színben változik az időjárás és a nap állása szerint. A 48 000 négyzetméteres, LEED Platinum és BREEAM Outstanding minősítés elérésére tervezett nagykövetség építése során felhasznált anyagokat fenntarthatósági szempontokat figyelembe véve válogatták össze.

Egy impozáns kolonnád fut körbe a három bejárattal rendelkező épület alsó szintjén. A főbejárat a személyzet és a hivatalos látogatók, a konzuli bejárat az útlevél- és vízumügyek, a kiszolgálóbejáratpedig a karbantartó személyzet és a beszállítások kiszolgálását biztosítja. Az épületben íves folyosók tekeregnek körbe, mindegyik egy belső kerthez kapcsolódik, amelyek Amerika változatos tájait reprezentálják, a Canyonlands Nemzeti Park sivatagaitól a buja Csendes-óceáni erdőkig.

"A londoni kiruccanás bojkottjának oka, hogy nem vagyok nagy rajongója az Obama-adminisztráció azon akciójának, hogy elkótyavetyélte a legszebb és a talán legjobb helyen lévő londoni nagykövetséget, és csak 1,2 milliárd dollárért tudott egy újat építeni helyette. Pocsék üzlet. Azt akarják, vágjam át a szalagot? Hát nem!" – írta Trump januárban egy Twitter-bejegyzésben.

Londonban csupán azt vették zokon néhányan, hogy az épület tömege, körülötte a vizesárok, és a folyóparti elhelyezkedés meglehetősen erős utalás a Tower történelmi karakterjegyeire.

A közeljövőben a heves helyi tiltakozás ellenére – és persze a követség megnyitóját már lekésve – mégis Londonba érkezik Donald Trump, és nem tudta megállni, hogy újra "csipogjon" valami kedveset az új nagykövetséggel kapcsolatban. "A helyszín a külvárosban van, borzalmas, egyszerűen lúzer" – részletezte változatlan álláspontját.

Fotók: Sebes Péter

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások