sebesp | 2013.07.17
Richard Rogers, a párizsi Pompidou Center építészpárosának egyik tagja a napokban ünnepli nyolcvanadik születésnapját. A ma is aktív Lord Richard of Riverside irodájának egyik legújabb, London szívében elkészült munkája szerkezeti felépítésében a 36 évvel ezelőtti gondolatmenetre épít.

A Temzétől kissé hátrahúzódva, a Tate Modern egykori erőműépületének téglatömbje mögül emelkedik a folyó felé négy nyújtott rombusz alakú toronyépület. Mint egykor Párizsban, a tartószerkezet a NEO Bankside épületei esetében is kívülre került, ezzel megnyitva a lehetőséget a belső terek szabad alakítása előtt. Az átlós acélrácsozat markáns megjelenítése akár öncélú exhibicionizmusnak is tűnhet, de az egyébként transzparenssége ellenére is zömök testeket egyértelműen könnyeddé teszik az acélcsövek vonalai, az üvegdobozok törékenyen lebegnek a fémrács mögött.

Bár a fegyelmezetten felsorakozó, eltérő magasságú épületcsalád megjelenését a mérnöki szerkezet uralja, a függesztő-feszítő művek mögül művészien komponált színharmónia vonja magára a figyelmet. A feketével és pirossal szegélyezett üvegfelületek mögött meleg faanyag engedi sejteni a belső terek meleg hangulatát, a kívülre helyezett színes liftek pedig állandó mozgásban tartják a homlokzatokat. A kívülre helyezett függesztett tartószerkezet eredményeként sikerült megnövelni a homlokzatok megnyithatóságának mértékét, így a padlótól mennyezetig futó üvegezés akadálymentes kilátást enged a városra és a folyóra a kifordított ház lakói számára.

A szintenként öt lakást magukba foglaló tornyok magassága 12 és 24 emelet között változik. Lábaiknál Gillespies tervei alapján a természetes erdőségek ihlette részben nyilvános kertek valósultak meg átjárást biztosítva a közeli Tate Modern múzeumhoz, illetve nyugodt pihenőterületet a NEO Bankside lakói számára.
Richard Rogers irodája 2007 óta Rogers Stirk Harbour + Partners néven működik. Richard Rogers életmű kiállítása „Inside Out” (Kifordítva) július 18-án nyílik Londonban a Royal Academy of Arts rendezésében. Rogers Pompidou Center tervezésében közreműködö szerzőtársa Renzo Piano irodája néhány hónapja fejezte be a Shard épületét Londonban.

Inside Out

A szerző felvételei

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások