hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

Milyen visszaesést hozott a járvány a hazai építőiparban?

EBI Építésaktivitási Jelentés 2020. 1. negyedév (1. rész)


buildecon | 2020.05.06

A koronavírus-járvány számos gazdasági ágban okoz komoly problémákat, többek között erős negatív hatást gyakorol az építőiparra is. A hosszabb szállítási idők, illetve a munkaszervezési problémák egyaránt nehezítik a kivitelezők dolgát.

Az EBI Építésaktivitási Jelentéseiben negyedévente vizsgálja meg a hazai építőipar helyzetét, köztük az újonnan induló építkezések volumenét és az adott negyedévben befejezett projektek értékét összesítve illetve szektorok szerinti bontásban egyaránt.

A járvány okozta nehézségeket felismerve az EBI szakértői úgy döntöttek, még szorosabban követik az építőipart érintő változásokat, ezért havonta frissítik a kezdésre, befejezésre illetve az ebből következő teljesítményre vonatkozó EBI vizualizációkat minden szegmensre. Így az 2020. 1. negyedéves jelentésben a korábban megszokott tartalmon túl megpróbáltak helyzetképet adni a koronavírus hatásairól is.

Hazánkban az első koronavírusos megbetegedések március elejére tehetők, így a járvány hatása az első negyedéves számokra még kisebb hatást fejthetett ki, az elemzők az adatokat ezért közel április végéig is vizsgálták a minél pontosabb kép érdekében. A járvány alapvetően két módon befolyásolhatja az építőipart, egyrészt a már elindított beruházások leállhatnak, vagy lassabb ütemben haladhatnak tovább, másrészt visszafoghatja az újonnan építési fázisba lépő projektek összegét.

Az EBI elemzői mind a két hatást illetően végeztek vizsgálatokat. Az új építési beruházásoknál a szakértők becsülték az építőipar egyébként is jellemző hullámzása miatti változást, amelytől elkülönítették a járvány okozta hatást, vagyis megpróbálták számszerűsíteni, hogy milyen mértékben fogta vissza az új projektek elindulását a vírus jelenléte. A számok alapján, ha fél évig ilyen mértékű lesz a visszaesés az újonnan indított beruházások körében, akkor a járvány önmagában 15%-kal vetheti vissza a folyóáron mért építőipari teljesítményt.  A járvány másik hatását illetően pedig a már folyó projekteknél mintavétellel igyekeztek azonosítani a csúszások és leállások mértékét, ami alapján aztán a teljes építőipari projekt állományra becsléseket végeztek. Az eredmények szerint a vírushelyzet az első negyedéves befejezéseket jelentősen csökkentette, 29%-kal a járvány nélküli helyzethez képest, különösen a társasházi lakások és a hotel beruházások esetében. Az építési idők pedig jelentősen hosszabbodtak a nehézségek hatására.

2020. 1. negyedéve számokban – új építési projektek

A 2020 első negyedéves építőipari Aktivitás-Kezdés számok még nem mutattak jelentős visszaesést az előző év azonos időszakához képest az építőipar összes szektorát együttesen vizsgálva. 488 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések – derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből – ami még  enyhe növekedést is jelentett 2019 első negyedévéhez képest. Hozzá kell azonban tenni, hogy ebben a számban jelentős részt tett ki a 3-as metró állomásainak felújítását célzó beruházás elindulása, több mint 86 milliárd forintos összegével, miközben a járvány hazánkat csak márciusban érte el, vagyis a január-februári időszak még negatív hatás nélkül telhetett el.  (1. ábra)

Sok magasépítési és mélyépítési projekt kivitelezése elindult

Az 3-as metró állomásait érintő felújítás elindulása miatt a magasépítés Aktivitás-Kezdés rátáját is magasan tartotta, összesen 376 milliárd forint értékben kezdődtek meg építési munkák a szektorban, igaz a M3 metró projekt nélkül az összegük már csak 290 milliárd forintot tett volna ki. Igazán nagy csökkenés az irodaépítések esetében volt mérhető, ahol az előző negyedévekhez képest töredékére esett vissza az elindított kivitelezések értéke az iBuild építési projektadatbázis alapján, mindössze 40 projekt építése vette kezdetét.

A mélyépítések esetében a 2020 első negyedévében elindított építési munkák összege bár az előző, nagyon gyengére sikerült három hónaphoz képest növekedett, azért továbbra is nagyon alacsony volt. 112 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések, ami 2016 második negyedéve óta a második legalacsonyabb értéket jelentette.

Összességében az első negyedévben az elindított építési munkák 57%-a a Közép-Magyarország régióra koncentrálódott, amiben nagy szerepet játszottak az elindult nagy projektek, mint a már említett M3-as metró munkálatai illetve a gödi Samsung gyár fejlesztésének újabb üteme. Például az M3-s metró beruházás nélkül Közép-Magyarország részesedése a megkezdett kivitelezések értékéből a korábbi évekhez nagyon hasonló lenne, 39%-os, derül ki az EBI Építésaktivitási Jelentésből. (2. ábra)

A lakásépítés már a járvány kirobbanása előtt is komoly nehézségekkel küzdött, az idei évtől ismét 27%-osra növekvő áfa már tavaly a beruházások visszafogására ösztönözte a fejlesztőket, ami a 2019-es Aktivitás-Kezdés számokon is látszott. Az idei év első negyedévében a tavalyi utolsó negyedévnél ugyan némileg magasabb értékben indult el társasházi projektek kivitelezése, de ez 2016 Q4 óta a második legalacsonyabb értéket jelentette, 68 milliárd forintot tett ki a három hónap alatt építési fázisba lépő beruházások értéke. Főként nagyobb beruházások esetében kezdődtek építkezések, amit jól mutat, hogy összesen 68 társasházi projekt kivitelezése indult el, ami 2014 óta a legalacsonyabb szám.

Érdekesség, hogy bár 2019-ben pont a Közép-Magyarország régió, azon belül is Budapest részesedése esett vissza az új társasházi kivitelezések esetében, 2020 első negyedévében pont az ellenkezője volt megfigyelhető, az építési fázisba lépő projektek értékének 77%-a koncentrálódott erre a területre, áll az EBI Építésaktivitási Jelentésben. (4. ábra)

A Jelentés megrendelése: ebi@ibuild.info

A cikket írta: Tancsics Tünde (Eltinga)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások