sebesp | 2013.08.02
John Pawson hófehérbe öltöztette a számos átalakulást megért templomteret.

A németországi Augsburgban lévő Szt. Móritz templomot tűzvész, az építészeti stílusok fejlődése, a liturgia változása és háborús bombázások egyaránt alakították. Most a brit John Pawson vette kezelésbe és fogalmazta át a teret minimalista eszközökkel. A nemrégiben elkészült átalakítás eredményeképp letisztult fehér belső jött létre, melynek lágy könnyedségét a teret egyenletesen betöltő szórt fény teszi teljessé. A hatás eléréséhez vékony, fényáteresztő onix kőtáblák segítenek, melyek az árnyékhatés létrejöttét is csökkentik.

A térben legvilágosabb az apszis, melyet a főhajó követ. A mellékhajók karzatvilágító ablaksorukkal és faragott kőszobraikkal a templom barokk korszakához fűződő kapcsolatot tartják meg. Padló és oltár egyaránt portugál mészkővel burkolt, míg a padok és kórusülések sötét színü faanyaga erős kontrasztot képez az egyébként puritán enteriőrben.

A templomot 1000 évvel ezelőtt alapították, az évszázadok okozta átalakulásokat követően a legutóbbi időkig Dominikus Böhm második világháborút követő stílusában volt látható. A Pannonhalmi Bazilika felújításában is közreműködő John Pawson beavatkozása eredményeképp a tér új, minimalista arculatot kapott.

Forrás >>

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások