hír exkluzív cikk bulgária eecfa

Mit tartogat az RRP Bulgária építési piaca számára 2026-ig?

Az EECFA bolgár kutatójának elemzése


buildecon | 2022.10.21

Bulgária Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének (RRP) célja a koronavírus okozta válságból való kilábalás elősegítése; egy fenntarthatóbb, igazságosabb és sikeresebb gazdaság létrehozása. 2023 és 2026 között számos építési projektet terveznek megvalósítani az energiahatékonyság növelése és a CO2-kibocsátás csökkentése érdekében.

A lakásépítést illetően két fő programot terveznek az RRP keretében: 

1) A lakásállomány fenntartható és energiahatékony felújítását támogató projekt. Jelenleg a lakóépületek alapterületének mindössze 7%-a felel meg a korszerű energiahatékonysági követelményeknek. A 2022 végén induló, 2026-ig tartó projektnek összesen 607 millió eurós kerete lesz. A támogatás többlakásos lakóépületekre vonatkozik egész Bulgáriában és a felújított lakásoknak 30%-os primerenergia-megtakarítást kell elérniük. A program keretében finanszírozandó lakóépületek két csoportra oszthatók: 1) pályázatok 2023 márciusáig: a projektfinanszírozás 100%-a az RRP-ből; 2) 2023 áprilisa és 2023 decembere között benyújtott pályázatok: a projektfinanszírozás 80%-át az RRP biztosítja, 20%-a önrész.

2) A családi és többlakásos házak megújuló energiával kapcsolatos intézkedéseinek finanszírozását célzó program 2025-ig. Ennek teljes összege 123 millió euró (72 millió az RRP-ből és 51 millió nemzeti és magán társfinanszírozás). A projekt célja a megújuló energia felhasználásának növelése a háztartások végső energiafogyasztásában: 1) napelemes rendszerek kiépítése használatimelegvíz-ellátáshoz: a maximális támogatás háztartásonként a költség 100%-a, de legfeljebb 1000 euró; 2) fotovoltaikus rendszerek építése 10 kW-ig: a maximális támogatás háztartásonként a költség 70%-a, de legfeljebb 7700 euró.

Jelentősebb projektek a nem-lakásépítési szegmensben 2026-ig: 

  1. Közösségi nem-lakáscélú épületek fenntartható energetikai felújítása. A projekt két részből áll: 1) nettó 189 millió euró középületekre; 2) nettó 120 millió euró gyártó, kereskedelmi és szolgáltató épületekre.
  2. Az oktatási infrastruktúra korszerűsítése innovatív és motiváló oktatási környezet kialakításával. 348 millió eurót különítettek el erre a célra.
  3. AttractInvestBG: ipari övezetek és ipari parkok fejlesztésének támogatása 325 millió euróból (közlekedési, energia-, víz- és szennyvíz infrastruktúra fejlesztés, a gyártási és/vagy logisztikai létesítmények engedélyezési és építési időszakainak lerövidítése). 

Három mélyépítési projektet irányoz elő az RRP 2026-ig:

  1. Megújuló energiából történő villamosenergia-tárolás (RESTORE): 2026-ig 799 millió eurót terveznek felhasználni erre a célra.
  2. Fenntartható közlekedési összeköttetés biztosítása: Szófiában a 3-as metróvonal 3. ütemének megépítése (Hadji Dimitar metróállomás – Levski lakónegyed). 3 km és 3 állomás megépítése 111 millió euróból 2023 és 2026 között.
  3. Vízellátó és csatornarendszerek építése vagy felújítása, beleértve a szennyvíztisztító telepeket is 2000 és 10000 lakos közötti agglomerációkban. 200 millió eurót terveznek 2022-2026 között.

Általában az építőipar digitalizálására két reformot terveznek megvalósítani az RRP-ből 2026-ig:

  1. Kísérleti szakasz az épületinformációs modellezés bevezetéséhez a beruházás-tervezésben és a kivitelezésében.
  2. Egységes információs rendszer létrehozása a területrendezéshez, beruházási tervezéshez és építési engedélyezéshez az adminisztratív terhek csökkentésére.

Kockázati tényező, hogy habár az RRP építéshez kapcsolódó projektjeinek tavaly vagy idén el kellett volna indulniuk, legkorábban 2023 elején kezdődhetnek el. A lakóépületek közpénzből történő felújítása terén is kockázatok merülhetnek fel, ha nem vonják le a korábbi programok tanulságait (rossz minőségű építési munkák, az alvállalkozók kiválasztásának ellenőrzésének hiánya vagy az energiahatékonyság egyértelmű mutatóinak hiánya). És nem utolsó szempont, hogy a projektek léptékét és méretét az emelkedő infláció és építőanyagárak, valamint a folyamatosan növekvő munkaerőköltségek is negatívan befolyásolhatják.

Írta: Anita Dangova, EPI, EECFA Bulgaria
Az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) 8 kelet-európai ország, köztük Bulgária építési piacát kutatja. 
Fotó: Hurta Hajnalka

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások