hír cikk napfény természetes fény természetes szellőzés Velux

Napfény, friss levegő, jóllét: egy egészséges otthon hozzávalói


d.adel | 2018.06.18
Izgalmas, közös projektbe kezdett a VELUX tetőtéri ablakgyártó és a Schwörer Haus készházgyártó vállalat a németországi Mühlackerben: olyan egészéges otthont kellett megalkotniuk, amely kiváló energiahatékonysága mellett kényelmes, könnyen használható vezérlési rendszerrel is fel van szerelve.

Sok, megfelelően adagolt napfény, friss levegő és egészséges beltéri hőmérséklet – ezeket a természethez közeli értékeket szerette volna a mühlackeri Christina és Norbert Weimper összehozni házukban olyan huszonegyedik századi kívánalmakkal, mint az energetikai önfenntartás, a kevesebb károsanyag-kibocsátás és a megfelelő otthonautomatizálással elérhető kényelem. Mindezt ráadásul megfizethető módon. A házaspárnak innovatív partnerekkel, a VELUX vállalattal és a Schwörerrel sikerült megvalósítania álmát.

A környezetébe illeszkedő egyszerű, nyeregtetős ház az energetikai megoldásainak köszönhetően emelkedik ki mégis. Helyiségeibe megfelelő mennyiségű, egészséges természetes fény jut be a nagy felületű és kiváló fényáteresztő képességű VELUX tetőtéri ablakoknak és árnyékolási rendszereknek köszönhetően. A tetőn nem kevesebb, mint 21 ablak található. A déli oldalon az árnyékolásról, s így a nyári napsütésben a megfelelő beltéri klímáról a gombnyomásra elsötétülő, elektrokromatikus ablakok gondoskodnak. A pihentető alváshoz szükséges teljes sötétséget pedig a hálószobák tetőtéri ablakaira illesztett VELUX redőnyök biztosítják.

Az épületautomatikát sokoldalú rádiós vezérlő irányítja, beleértve a tetőtéri ablakokat, a redőnyöket, a lamellás árnyékolókat, a kinti napellenzőket és a világítást is. Ehhez egy kifinomult szenzorrendszer illeszkedik, amely amellett, hogy mozgás- és füstérzékelőként funkcionál, érzékeli a napállást, a szelet és az esőt is, így például az ablakokat az első esőcseppnél automatikusan bezárja.

A multifunkcionális tető szolárpanelekkel és integrált VELUX napelemes tetőtéri ablakokkal van felszerelve, így biztosítja az energiaellátását a háztartási gépeknek, a világításnak és a rendkívül hatékony levegő-víz hőszivattyúnak, a padlófűtésnek, illetve az elektromos járművek akkumulátorainak is; miközben a megmaradt energiát megfelelő tárolóban őrzi. Sőt, a rendszer menedzseli is az energiafelhasználást: ha minden eszköz ellátása biztosított és a tároló is megtelt, a megmaradt energiát díjazás ellenében visszaáramoltatja a nyilvános hálózatba.

Fontos előny a határoló szerkezetek – a falak, a tetőfödém, de a tetőtéri ablakok – kiváló zajszigetelése is, ami pedig a levegő minőségét illeti: a beltéri károsanyagok mennyisége ebben az egészséges otthonban nagyságrendekkel kevesebb, mint egy átlagos épületben. Ennek egyik alapvető oka a Schwörer-féle faanyag felhasználása, amelyet kémiai favédelem helyett technikai szárítással tartósítanak; valamint kiemelt pont az automatikus szellőztetés, amely gondoskodik a friss levegőről a konyhában, a fürdőszobában, a mellékhelyiségekben is, megelőzve a nyirkosodást, a penészképződést. A szellőzőrendszer pollenszűrője eközben az épületen kívül tartja az allergéneket. A beltéri levegő tisztaságát a Schwörer a TÜV-Rheinland méréseivel és tanúsítványával garantálja az építtetőknek.

A kellemes belmagasságú terek tökéletes kényelméhez és az egészségérzethez hozzájárul a vibrálásmentes, tartós LED-világítás, vagy az olyan okosmegoldások, mint a baktériumszegény ivóvíz-vezetékrendszernek köszönhető jó vízminőség, illetve az érintésnélküli öblítési rendszer a mellékhelyiségekben.

A projekt – amely remek reprezentációja a jövő építkezéseinek – megmutatta, hogy ma már olcsón és gyorsan megvalósítható energiahatékony és egészséges otthon, melynek átadásakor a sajtó is élénk érdeklődést mutatott, a tulajdonos családot, Weimperéket pedig teljesen meggyőzte a végeredmény. „Sokkal szebb, világosabb, mint volt” – „Reggel felkelek, és már az első tetőre eső pillantásból tudom, milyen idő lesz – kapcsolatba kerülök a külvilággal” – mondták el.

Ha Ön is szívesen követné a tervezők példáját egészséges épületek tervezésével, a VELUX termékekre mindig számíthat. Keresse fel a www.velux.hu/szakembereknek weboldalt, ahol műszaki információkat, csomóponti rajzokat, 3D CAD elemeket talál a tervezéshez vagy kérje szakértő segítségét egy személyes konzultáció alkalmával.

VELUX Magyarország Kft., Budapest

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások