Timaffy | 2023.03.16

Finnországnak ambiciózus tervei vannak, 2035-re szeretnének karbonsemlegessé válni. Ez az építőiparban is sok feladatot ad a tervezőknek, kivitelezőknek. Ennek jegyében született az Y-Säätiö „Elonkirjotalo” projektje, ebben olyan emeletes fa lakóházat terveztek, amely úgy építhető meg, hogy a telek minél nagyobb része érintetlen maradjon.

A környezet mindig sérül az építkezés során. Ennek okai, hogy maga az építési terület földet foglal el, a kivitelezés természeti erőforrásokat fogyaszt, és szén-dioxidot termel. Ezért gyakran a felújítás jobb megoldás, mint az új ház építése, ha ez egyébként lehetséges. De ez nem mindig lehetséges, időnként van az új építés során is környezetkímélőbb megoldás: ilyen az Y-Säätiö „Elonkirjotalo” projektje is. Ebben a projektben az Y-Säätiö azt vizsgálta, hogy egy emeletes fa lakóház műszaki és térbeli megoldásai hogyan védhetik meg a városban az élő környezet sokszínűségét, és csökkenthetik a lakások szén-dioxid-lábnyomát. 

A projekt tervezéséért Pekka Pakkanen építész, a Planetary Architecture munkatársa felel. Az Y-Säätiöben a projektet Inari Virkkala építész irányítja.

Az Elonkirjotalo tervezésének kiindulópontja az volt, hogy az építkezés során a telken nem kell minden növényt kivágni és a talajt kaviccsal beborítani, mint általában, hanem az épületet a telek természeti értékeinek megóvása mellett is fel lehet építeni. A telken fák, bokrok vannak, a talaja már tele van élettel: gyökerek, mikrobák, növényi magvak, tápanyagok vannak benne. A telek természeti értékeit úgy óvják meg egyrészt, hogy az épületet pillérekre állítják, így a ház alatt és körülötte a terület minél nagyobb része érintetlenül marad, és magába a házba pallókon keresztül lehet bejutni. Másrészt az épületet nagyméretű CLT-elemekből húzzák fel, ezzel is minimálisra csökkentve a munkaterületet. A daru pedig a telek sarkából emeli a helyére a lehető legnagyobb és készre szerelt elemeket. A parkolóhelyeket akkor lehet elhagyni, ha csökken az autók iránti igény, és elterjed a közösségi autók használata.

Az udvart nem használják, a lakóknak a ház tetején egy nagy, részben üvegház jellegű, fedett teraszt alakítanak ki, itt találhatók a kertészkedésre, játékra, pihenésre alkalmas területek. A lakások előtt egy széles folyosó van, amely részben közös terület, mivel a lakók saját maguk használják, de a tűzvédelem szempontjából biztosítaniuk kell az átjárhatóságot.

Most Helsinki külvárosában keresik az Elonkirjotalo helyét, ahol a hagyományos építkezéssel ellentétben az épület megóvhatja a hely eredeti állapotát.

Az Elonkirjotalo projekttel pályáztak Helsinki város Fejlődő lakásépítési programjára, és kaptak támogatást a Környezetvédelmi Minisztériumtól is a Növekedés és fejlesztés faanyagból keretből is.

A projektben létrejött megoldástár már megjelent, oldalain más információk, például európai példaoldalak is találhatók.

Y-Säätiö „Elonkirjotalo” projekt

  • Építő | Y- Säätiö
  • Építészeti tervezés | Planetary Architecture: Anna Kontuniemi, Qiubing Liu és Pekka Pakkanen
  • Szerkezeti tervezés | Timber Bros Oy
  • Tűzvédelmi tervezés | KK-Palokonsultti Oy
  • Partnerek | Little Garden Oy és Demos Helsinki

Forrás: Safa, Puuinfo

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások