rendezvény főépítész Országos Főépítészi Kollégium

Nemcsak balatoni, hamarosan világörökségi állami főépítészek is lesznek

Az Országos Főépítészi Kollégium konferenciája


Csépé | 2019.04.10

Közel harminc éve hozták létre a területi főépítészi hálózatot, és bár jogállásuk számtalanszor változott, a területi/állami főépítészek túléltek minden átszervezést. Az aranykornak vége, de hamarosan újabb állami főépítészek kinevezése várható.

A települési főmérnökök és főépítészek nagyon régóta léteznek, de 1989 április 13-án, éppen harminc éve a főépítészek országos kollégiumba szerveződtek. Mint Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár kiemelte: nagy a főépítészek felelőssége, hogy az épületegyüttesek „lelkét” átmentsék a jövőbe – akár „génmentéssel”, mint a népi építészeti program esetében. Keresztes Sándor volt (KTM) miniszter úgy fogalmazott, hogy bár a polgármesterek a település igazi gazdái, szükség van szakemberekre, ezért hozták létre 1992-ben az állami területi főépítészi rendszert. Füleky Zsolt építészetért és építésügyért felelős államtitkár rámutatott: az akkor 8 területi főépítésszel szemben ma már minden megyében van állami főépítész. Feladatuk, hogy a jelenben tovább éltessék a múlt értékeit.

Míg Zábránszkyné Pap Klára, Kiss Lajos, Hajnóczi Péter és Körmendy Imre a szakma múltját elevenítette fel, Lukáts István Baranya megyei állami főépítész a jelent mutatta be. 2017 január óta a megyei állami főépítészek a megyei kormánymegbízott kabinetjének tagjai, főosztályvezetői beosztásban. Feladatuk elsősorban a különböző tervek véleményezése, és a területi építésigazgatás irányítása. Mint Kolossa József, a Területrendezési és Településügyi Főosztály főosztályvezetője elmondta, szükség lenne még, hogy a főépítészek helyzete mindenhol homogén helyzetű legyen. A feladatokhoz külön kollégákat fognak kinevezni, lesz például balatoni állami főépítész, és a világörökségi területeknek is lesznek felelősei. Fiatalítás, digitalizálás, közérthetőség – ezek lesznek a következő korszak jellemzői. Addig is lesznek kötetlen találkozók, megyei rendezvények.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások