hír pályázat exkluzív

Noll Tamásék tervezhetik az új óriáskórházat Dél-Budán


Csépé | 2018.12.15
Kihirdették a centrumkórházak tervpályázatának eredményét. A következő években 700 milliárd forint jut az ellátás színvonalának javítására. Ennek keretében három centrumkórház jön létre, a beruházások között kiemelkedő lesz az újonnan épülő dél-budai intézmény, amely Európában is egyedülálló – mondta el Kásler Miklós miniszter az átadón. Ki nyert?

Sajnálatos módon az MTI nem tette közzé a tervpályázatok nyerteseinek nevét, és a szaksajtót nem hívták meg a díjátadásra, így a honvédelem.hu és a napi.hu hírei alapján tudjuk közreadni a nyertesek nevét.
A legizgalmasabb beruházás kétségtelenül a Dél-Budai Centrumkórház, hiszen zöldmezős kórházberuházás nagyon régen volt már Magyarországon. Ezt az épületet a Noll Tamás vezette M-Teampannon Építészmérnöki Kft. tervezheti. Az M1-M7 bevezető és a régi 7-es út közé tervezett terjedelmes épület uralni fogja a környék látképét. Egyedül ennél a pályázatnál második díjat is kiadtak, ezt Rutkai Pál András egyéni vállalkozó nyerte. Értesüléseink szerint még két pályázatot adtak be, ezek megvételt nyertek.
A Dél-Pesti Cenrtumkórházat a Zoboki Gábor vezette ZDA Zoboki Építésziroda Kft. tervezheti. (Itt egy megvásárolt pályázat volt még.)
A Honvéd Kórház bővítésével létrejövő Észak-Pesti Centrumkórház tervpályázatát a Reith András és Paulinyi Gergely nevével fémjelzett Paulinyi-Reith and Partners Zrt. (a Mérték jogutódja) nyerte. (Itt két pályázó kapott megvételt.)

A Napi.hu tudósítása szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: megalapozott szakmai döntések születtek és a költségvetési keretek is biztosítottak ahhoz, hogy a közép-magyarországi régió, azon belül is a főváros egészségügyi ellátása felzárkózzon a vidéki kórházakéhoz. A jövőben felépülő dél-budai centrumkórház zöldmezős beruházásként valósul meg, és egy olyan modern intézményt szeretnének, amely kiváló minőségben nyújtja az ellátást. A nyertes pályamű orvosszakmai szempontból minden igénynek megfelel, az épület megjelenése pedig látványos és formabontó.

Gulyás Gergely szerint továbbra is az a cél, hogy az új kórházban egyágyas szobák legyenek, és a nyertes pályázó úgy tervezte meg az épületet, hogy a legtöbb természetes fény jusson a belső tereibe. Ezen kívül egy háromszáz ágyas gyermekellátó részlege is lesz a kórháznak, ahol a kórtermeket úgy alakítják ki, hogy a szülők éjszakára is bent maradhassanak gyerekük mellett.
A dél-budai centrumkórház beruházója a legmodernebb megoldásokra törekszik, a kórház papírmentes adminisztrációval működhet majd, és egyéb intelligens megoldások segítik a betegellátást. Az egészségügyi ellátás színvonalában Budapest lemaradt a vidékhez képest, hiszen az előző uniós ciklusban 500 milliárd forintot költhettek a közép-magyarországi régión kívüli egészségügyi fejlesztésekre. Ezért a következő 4-5 évben Budapest és az agglomeráció felzárkóztatása a cél – véli a miniszter.

Fotó: Honvédelem.hu

Látványtervek a TV2 vágóképein látszanak

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások