hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

Növekvő szállodaépítési kedv, szárnyaló oktatási projektek

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2020 Q4


buildecon | 2021.02.17

Tavaly 91 milliárd forintnyi összegben kezdődött szállodaépítés hazánkban, és az oktatási célú épületek esetében is kimagasló értékben (120 milliárd forint) kezdődtek meg kivitelezési munkák az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint.

Szállodaépítések

A legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentés szerint a 2019-es rekordmagas értéket is felülmúlta a tavalyi év. 2020-ban 91 milliárd forintnyi összegben kezdődött meg szállodakivitelezés az országban, mely 6%-os növekedést jelentett az előző évhez képest. Kiemelkedőre sikerült az utolsó negyedév, mely időszakban 36 milliárd forintnyi Aktivitás-Kezdést regisztráltak. Ez az összeg azonban az előző évektől eltérően oszlott meg a főváros és a vidéki területek között. A 2019-es közel 50-50%-os arányhoz képest 2020-ban a Budapestet jellemző mindössze 13%-os részesedés mellett, a vidéki Aktivitás-Kezdés 87%-ot tett ki. A 2020-ashoz hasonló alacsony értéket a fővárosban 2016 óta nem regisztráltak, a megkezdett építések értéke majdnem a negyedére esett vissza. Ezzel élesen szemben áll a vidéki éves 82%-os növekedés, azonban ebben az esetben is jelentős területi különbségek figyelhetőek meg. A két húzórégió 2020-ban Észak-Magyarország és a Balaton környéke voltak. 

A tavalyi év végén indult el a Hotel Hévíz 5* és a budapesti Hampton by Hilton szállodák építése. Az év korábbi részében pedig a Minaro Hotel Tokaj, a Green Resort Balatonfüred, és a szántódi BalaLand Hotel építése vette kezdetét.

2020-ban a befejezett szállodaépítések összege is tovább nőtt, összesen 48 milliárd forintnyi értékben adtak át hoteleket, ami 33%-os növekedést jelentett. A régiós megoszlásban a főváros nagyobb súlyt képviselt a befejezett projektek összértékét tekintve, mint az elkezdettek esetében, részaránya majdnem kétharmados. Az idei évben pedig nem áll meg a növekedés és várhatóan még nagyobb értékben kerülhetnek átadásra szállodák.

Átadták például a Botaniq Turai Kastélyt és a budapesti Kozmo Hotelt, ezek mellett pedig várhatóan az idei év első felében fejeződnek be a munkálatok Budapesten a Matild Palota, az InterCity Hotel és a B&B Hotel esetében, míg vidéken az esztergomi Mária Valéria Hotel, a zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborok és a felcsúti ifjúsági sportszálláshely készülhet el.

Építési beruházások az oktatásban 

2020-ban is kimagasló értékben kezdődtek meg kivitelezési munkák az oktatási célú épületek esetében. Habár a 2018-as 140 milliárd forintos csúcsot nem sikerült elérni és a 2019-es értéktől is elmaradt a tavalyi év néhány százalékkal, de 120 milliárd forintnyi elkezdett projekttel ez a harmadik legsikeresebb év, messze felülmúlva a 2000-2016-os 44 milliárd forintos átlagot. 2020-ban vette kezdetét például a budapesti EMC Mérőlabor szerverközpont kivitelezése 16 milliárd forint értékben, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Hagyományos Kínai Orvoslási tanszék és a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium beruházás, valamint a Debreceni Egyetem Innovációs Központ és Learning Center építése, míg idén év elején kezdődhet el a szegedi Egészségtudományi Képzési Tömb felújítása és bővítése.

Az oktatásban építőipari beruházások 102 milliárd forint összegben készültek el 2020-ban hazánkban, az elmúlt évek kiemelkedő tendenciája érződik az átadásokon is. Befejeződött például a részben k+f központ Univerzum Office Building építése Budapesten, a PTE Általános Orvosi Kar campusának felújítása, és a Ludovika Szárnyépületének átalakítása, valamint a Rózsakerti Demjén István Református Gimnázium építése is. Rövid távon pedig még több projektet fejezhetnek be, közülük többet Pest megyében. Érden a Batthyány Sportiskola és Általános Iskola, valamint a Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának a felújítását, továbbá a Fenyves-Parkváros Köznevelési Centrum megépítését, Biatorbágyon pedig általános iskola kivitelezését tervezik.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az Eltinga és a Buildecon a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá. A kiadvány megrendelésének feltételeiről és a kutatással kapcsolatos háttérinformációkról az ebi@ibuild.info címre írva kaphat tájékoztatást

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások