hír Bau 2019 Építőipari várás München

Nyugat-Európában még mennek az expók? A Bau 2019 apropóján


Csépé | 2018.10.02
A következő Bau-ra 2019. január 14-19. között a müncheni vásárterületen kerül sor. Körülbelül 2200 kiállítót várnak mintegy 45 országából, valamint több mint 250 000 látogatóval számolnak a világ minden tájáról. Sok ez vagy kevés? Odakint nincs gond a vásárokkal?

Aki a hazai vásárok leszállását végigélte, gyanakodva figyeli a német nagy, világszintű építőipari vásárokat: van szükség az internet korában ilyen monstre rendezvényekre? Valóban felfelé mennek ezek a szervezetek?
Az 2019-es Bau sajtótájékoztatóján megtudtuk: a kiállítókból nincs hiány, évekre előre le vannak foglalva a helyek.

A kiállítói terület impozáns: Münchenben elkészült a 18. csarnok is az eredeti tervek szerint, és ezek egyenként nagyobbak mint a Hungexpo A pavilonja... Ugyanakkor a résztvevői létszámok évek óta inkább stagnálnak, mint nőnek, a német látogatók létszáma 2017-ben volt a legalacsonyabb tíz évre visszatekintve. Érdekes adalék, hogy a most a kiállításhoz csatlakozó egyik magyar parkettagyártó a hannoveri Domotex kiállítást hagyja ott a Bau kedvéért. A padlóipari Domotex kiállítás 2006-ban még 50.000 feletti látogatót vonzott, legutóbb, 2017-ben már csak 36.400 látogatója volt. A nagy kiállítási cégek távol-keleti (vagy más fejlődő piaci) nyitással próbálkoznak, illetve kísérőrendezvényekkel élénkítik az érdeklődést. (Itt jegyezzük meg, hogy a kiállítás szakmai jellegét nem adják fel, nem javítják a statisztikát építkezőkkel, ahogy a magyar kiállításoknál láttuk...)

A Bau esetében a legérdekesebb az Építészet (Hosszú) Éjszakája, amikor számos épület bejárható ingyenes buszokkal Münchenben.

A szakmai programokról az alábbiakban egy áttekintés olvasható a kiállítás sajtóanyagában:

„Smart WinDoor TripleS“

Az ift Rosenheim a "Smart WinDoor TripleS - Intelligens építési elemek Smart Safe Secure" cím alatt, egy lakó- és munkahely példája kapcsán enged betekintést az intelligens építési elemek, meghajtók, érzékelők és biztonsági rendszerek felhasználásának világába. A hangsúly az elektromos meghajtású alkatrészek egyszerű alkalmazásán, beszerelhetőségén, valamint az előírásoknak megfelelő biztonságos kezelésén van. Mindemellett foglalkoznak az összetett alkalmazások problémáival, mint például a betörés elleni védelemmel, a tűz- és füstesetekkel, a viselkedésmóddal áramkimaradáskor, a helytelen alkalmazásokkal, vagy a menekülési út biztosításával. Az Ift Rosenheim szakemberei szemléltetik a normatív és jogi alapokat, valamint az új irányvonalakat és vizsgálati eljárásokat is.

www.ift-rosenheim.de

 

„A jövő életterei“

A Fraunhofer-Allianz Bau különbemutatóján »A jövő életterei: digitális, fenntartható, intelligens« innovatív termékeket és megoldásokat láthatunk a következő témakörökben: digitalizáció (a BIM-től a digitális ikrekig); új fenntarthatóság (építőanyag-újrahasznosítás és megújuló anyagok); intelligens épületek. Az innovatív és fenntartható megoldásoknak meg kell felelniük az épületek egyre növekvő igényeinek. Emellett egyre fontosabbá válik az átfogó gondolkodásmód.

www.bau.fraunhofer.de

 

„Az új norma: a fenntarthatóság”

Az új norma a fenntarthatóság, legalábbis annak kellene lennie. A legsürgetőbb globális kihívásokat tekintve (mint például az éghajlatváltozás és a források szűkössége) különösen az építőiparban van szükség hatékony válaszokra. A Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen (DGNB) különbemutatójának keretében olyan jövőbeli témákhoz kapcsolódó megközelítésekkel és megoldásokkal találkozhatunk, mint például a körkörös gazdaság, valamint stratégiák az éghajlatsemleges építésre. Az építészek, tervezők, építők és gyártók áttekintést kaphatnak a fenntartható építkezés helyzetéről, és segítséget, hogy hogyan járulhatnak hozzá a gyakorlatban ahhoz, hogy a fenntarthatóság az új szabvány kiemelt részévé váljon.

www.dgnb.de

 

„Smart Living“

A GGT Deutsche Gesellschaft für Gerontotechnik® különlbemutatója aSmart Living témára helyezi a hangsúlyt. Rávilágít az emberek, az épületek és a technika közötti kölcsönhatásra. Továbbá egy valódi mintaingatlan segítségével ismerteti, hogy miben tűnik ki egy intelligensen tervezett és felszerelt épület (minden lakót érintve, az élet minden szakaszában). A mottóhoz hűen: a ma kényelme és a jövőről való gondoskodás kapcsán egy, a generációknak megfelelően kialakított és intelligensen összekapcsolt életteret ismerhetnek meg a vásárlátogatók.

www.gerontotechnik.de

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások