hír pályázat épületek tervek cikk C. F. Møller Dinell Johansson Stockholm Svédország Tyréns

Olcsóbb fából? Stockholmban épülhet a világ legmagasabb faszerkezetű felhőkarcolója


sebesp | 2013.06.23
Egy tervpályázatot követően Stockholmban 34 emeletes, alapvetően fából készített toronyház megépítésére készülnek.

A dán C. F. Møller iroda Dinell Johansson építésszel és a svéd Tyréns urbanisztikai irodával közösen bemutatta egy 34 emeletes stockholmi lakótorony terveit. Az épület egy vasbeton merevítő mag köré faszerkezettel épülne. A számítások szerint nemcsak az építőanyagok előállítása és a kivitelezés során keletkező széndioxid kibocsájtás lehetne alacsonyabb – melynek 30-40%-áért az építőipar felelős globálisan –, de az épület bekerülési költsége is kissebb lenne. Ola Jonsson (C. F. Møller) szerint a kedvezőbb költségben szerepet játszik, hogy a fa lényegesen könnyebb anyag, mint a beton vagy az acél, ráadásul tűzállósága is jobbá tehető hagyományos építőanyag társainál.

A projektbe több környezetvédelmi és társadalmi fenntarthatósági elemet is beépítettek. Minden lakás energiaveszteséget csökkentő, üvegezett verandát tartalmaz, az épület egészét pedig szolár panelek látják majd el energiával. A lakóépület utcaszintjén közösségi központ kialakítását tervezik, ahol a környék lakói piactér, kávézó, gyerekmegőrző, és fitnesz előnyeit élvezhetik, a kertészkedni vágyók számára pedig egy közösségi télikert biztosít majd parcellákat.

Mint arról nemrégiben beszámoltunk, Stockholmban egy másik innovatív környezetbarát megoldásokat tartalmazó felhőkarcoló (http://tervlap.hu/cikk/show/id/2088) építését is tervezik.

Forrás: www.dezeen.com
Forrás: www.cfmoller.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások