opauszkililla | 2019.03.13
A Belzberg Építésziroda által tervezett kereskedelmi funkciót ellátó irodaház Mexikóváros folyamatosan változó, dinamikusan fejlődő központi városnegyedében helyezkedik el.

A leginkább krokodilpáncélhoz, vagy egy elhúzott függönyhöz hasonlító mintázat organikusan fordul körbe a hat emelet magas tömegen, illeszkedve a szomszédos épületekhez. A változó elrendezésű lyukakon keresztül megfelelő mennyiségű fényt enged be, miközben a privát szférát is védi.

Az elektrosztatikus porfestési eljárásnak köszönhetően az épület burkolata jóval tartósabb és környezetbarátabb, mint ha hagyományos oldószeres festést alkalmaztak volna. Az eljárás lényege, hogy a fém magához vonzza a festékport. Ami por nem tapad fel a fémfelületre, azt általában elszívó berendezéssel szívják el, amit egy ciklon leválaszt, és újrahasznosítható, így a felhasználás veszteség nélküli lesz.

Az épület nem akar beleolvadni a környező épületek hangulatába, inkább úgy tervezték, hogy kiemelkedjen, és maradandó benyomást keltsen az arra járókban.

Az alacsonyabb, háromemeletes szomszédos épület felől a teljes homlokzatot visszahúzták, így egy szűkebb traktus jött létre, a déli oldalon ellenben kialakíthatóvá vált egy nyitott terasz. A zártsorúan, foghíjtelken épített épületeknél legtöbbször csak az utcai és hátsó udvari homlokzat dominál. Itt a visszahúzás következtében láttatni engedik az oldalsó homlokzati felületet is, mely visszafejtés aktiválja az oldalsó, illetve középső blokkot is. Ezáltal a középső keskeny és hosszú traktus is elegendő fényt és levegőt kap.

Adatok:
Név: Profiles
Építész: Belzberg Architects
Funkció: kereskedelmi rendeltetésű irodaház
Méret: 2 200 m2
Helyszín: Mexikóváros, Mexikó
Felelős partner: Hagy Belzberg
Munkatársak: Joseph Ramiro, Brock Desmit, Kris Leese, Cory Taylor, Elizabeth Lee
Forrás: designboom

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások