sebesp | 2019.11.20

A Zaha Hadid Architects tervei alapján elkészült a pekingi Leeza Soho torony, belsejében a világ legmagasabb, csavart átriumával.

A Zaha Hadid Architects most elkészült projektje a 46 emeletes Leeza Soho visszatérő megrendelőjükkel, a Soho China ingatlanfejlesztő céggel együttműködve valósult meg. Az épületben 172 000 m2 iroda- és kiskereskedelmi terület lett kialakítva, mindez egy földszinti belső piazza köré fonva.

A tervezők által nyilvánosságra hozott első képeken a 190 méter magas belső teret szédítő csavart üvegfalak határolják. A két oldalán hullámzó kontúrú üvegfalakkal felhasított térben nagyjából úgy érezheti magát a látogató, mint egy apró rovar egy gigászi virágszirom belsejében. Kívülről ugyanakkor sokkal visszafogottabb a kissé hasasodó szivart formáló toronyház.

Az épület környezettudatos megközelítését az elhasznált levegőből származó hővisszanyerés, magas hatékonyságú hőszivattyúk, esővízgyűjtő berendezés, szürkevizes öblítés, zöldtető és fotovoltaikus panelek jellemzik. Létesült továbbá egy 2 680 állásos kerékpártároló öltözőszekrényekkel és zuhanyzókkal, valamint töltőhelyek elektromos autók számára, hogy ezzel is a fenntarthatóbb utazásra ösztönözzék a felhasználókat.

Forrás: Zaha Hadid Architects / Dezeen

Képek:  Zaha Hadid Architects / Hufton + Crow

 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások