sebesp | 2024.06.05

Egy New York-i iroda munkája eredményeként újjáéledt az egyszerűségében elegáns típusház.

A New York-i BoND studio visszahozta az egyszerűséget ebbe a Fire Island-i modernista otthonba azáltal, hogy eltávolította a korábbi felújítások nyomát, és újraírta a belső elrendezést. A 102 m2-es, két hálószobás családi ház egyike a Sears Modern vállalat készletházainak, melynek tervrajzait és építési elemeit eredetileg az amerikai kiskereskedő katalógusából rendelték meg.

Az épület az egyik legrégebbi épület a sziget keleti végén, az Atlanti-óceán partján fekszik New York Citytől keletre. 2021-ben vásárolta meg egy műgyűjtő, akit az épület karcsú szerkezete vonzott és finoman csúcsos teteje, amely a múlt század közepi kaliforniai modernizmus villáinak fő jellemzője.

A belső tereket azonban egy 1999-es felújítás elrontotta, frissítésre és újratervezésre volt szükség, hogy az épület visszanyerje eredeti állapotát. Az építészek célja az volt, hogy egyszerűsítsék a belső teret, és visszaadják az eredeti formavilág tisztaságát, ugyanakkor felkönnyítsék a merevnek ható, modernista alaprajz határait.

A színes felületeket lecsupaszították, helyettük természetes anyagokat, például cédrus burkolatot helyeztek el függőlegesen és átlósan a nappaliban. A fehérre festett falaknak, mennyezeteknek és szerkezeti gerendáknak köszönhetően világos belső tér jön létre, amihez a nagy üvegfelületek is hozzájárulnak.

Az épület teljesen üvegezett homlokzata mentén fényáteresztő üvegpanelek takarják el a kilátást a hálószoba és a fürdőszoba, valamint a sós vizű úszómedence és a terasz között.

Az alaprajz átszervezésének részeként áthelyezték a kandallót a fő lakótér másik oldalára, így külön terek jöttek létre a pihenés és az étkezés számára.

Képek: Chris Mottalini

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások