sebesp | 2016.08.01
Egy kínai festőművész háza

Kína délnyugati Jünnan tartományában, Xizhou falu szélén épült fel a földszintes lakóház egy festőművész és a felesége számára. A telket egyik oldalról a település házai, másik oldalról egy gabonaföld határolja. Külső homlokzata alapvetően zárt, csak néhány megfontoltan elhelyezett nyílás bontja meg a homogén falakat. A Zhaoyang Architects építészei a hagyományos kínai vidéki házak mintájára befelé forduló karakterben gondolkodtak. Fehér falai mögött a lakóhelyiségeket egy átrium köré szervezték, melynek közepére fát ültettek. A fa és mellette húzódó sekély díszmedence a ház belsejének különböző pontjairól felbukkan. Mindkét elem az nyugtató esztétikai látványon túlmenően az átrium hűsítését szolgálja.

A 426 négyzetméteres ház fehér külső falai visszafogott kiegészítő elemekkel, és dekorációval belül is folytatódnak. Az elsődleges lakótér a ház középpontjában kapott helyet, rálátással a nagy belső udvarra. A kevésbé jelentős helyiségek a belső udvarok laza szövetének eldugottabb részei felé fordulnak. "A házban különböző léptékű belső udvarok fonódnak össze a lakók által használt helyiségekkel, melynek eredményeként az otthonülő életmód egy végtelenített kert élményével olvad össze." magyarázzák a tervezők.


Forrás: Designboom.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások