hír pályázat épületek Bjarke Ingels BIG sípálya Hulladékégető

Sípályának álcázott hulladékégető épült Dániában


sebesp | 2019.10.06

A BIG tervei alapján Koppenhágában készült el a mesterséges sípálya, amelyet a világ legzöldebb szemétégetője tetején alakítottak ki.

Az évente 50-60 ezer látogatóra számító, 450 méter hosszú nyári sípálya legmagasabb pontjáról remek kilátás nyílik a városra és a kikötőre. A CopenHill Koppenhága egyik ipari dokkja mellett épült hőerőmű, amely évente 440 000 tonna hulladékot képes tiszta energiává alakítani.

A BIG pályázatot nyert terve köztéri funkciókkal egészítette ki az infrastrukturális program. Fákkal szegélyezett túraútvonalakat és sípályákat alakítottak ki a tetőn, a homlokzaton pedig a "világ legmagasabb mesterséges mászófalát" hozták létre.

"A CopenHill nyilvánvaló építészeti kifejezése annak, hogy ez a világ a legtisztább, hulladékból energiát termelő erőműve, amely egyébként észrevétlen maradt volna: " – mondta Bjarke Ingels, a BIG alapítója. "Erőműként a CopenHill annyira tiszta, hogy az épület tömegét a város társadalmi életének alapkövei közá tudtuk illeszteni. A projekt a hedonista fenntarthatóság kristálytiszta példája. A fenntartható város nemcsak jobb a környezet számára, hanem polgárai számára is élvezetesebb."

A 41 0000 négyzetméteres CopenHill "síüzem" terve 2011-ben nemzetközi pályázaton nyert, az építkezés két évvel később indult meg. Remélhetőleg ez az épület is segíti Koppenhágát célja elérésében, hogy 2025-re a világ első széndioxid-mentes városává váljon.

A CopenHill ék alakú, lejtős zöld tetővel és 1,2×3,3 méteres alumínium elemekből összeállított, áttört homlokzattal rendelkezik.

Belül a hulladékkezelés és az energiatermelés legújabb technológiáival szerelték fel a  440 000 tonna hulladék elégetésére méretezett üzemet, hogy annyi tiszta energiát nyújtson, ami évente 150 000 ház számára biztosít villamos energiát és távfűtést. A gépeket magasságuknak szerint rendezték egymás mellé, amely meghatározta az épület lejtős tetejét, melynek eredményeként kialakult a 9 000 négyzetméteres, lejtős síterep.

Az eredeti tervek szerint az erőmű kéménye füstkarikákat bocsátott volna ki minden egyes alkalommal, amikor 250 kilogramm széndioxid kerül a légkörbe. Jelenleg ez nem működik, annak ellenére, hogy öt évvel ezelőtt kidolgozták a látványpöfékelés megvalósíthatóságát. Így aztán ahelyett, hogy kedélyesen pöfékelne, egyszerűen csak füstöl a csúszós tetejű hulladékerőmű.

Videó:

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások