hír díj épületek

Peter Rich nyerte az idei Brick Award nagydíját


Csépé | 2012.05.09
Egy dél-afrikai nemzeti park központ, az olimpia egyik trafóállomása, egy ürgelyuk alakú házbővítés, egy dobozrakás alakú idősotthon és egy kemence romjából átalakított stúdió a kétévente rendezett Brick-díj nyertese. A könyvbe Vincze László balatonfelvidéki majorsági központja is bekerült.

Mapungubwe Látogatóközpont: a hely filozófiája
A nagydíjat és a „Speciális Téglamegoldások” díjat Peter Rich Mapungubwe Nemzeti Park Látogatóközpontja nyerte (alkotótársak: Michael Ramage, John Ochsendorf) Dél-Afrikában. Az építész a régészeti leletek bemutatására hozott létre tereket azok eredeti környezetében,. a nemzeti parkban. A Mapungubwe Kultúrtáj 2003 óta világörökségi helyszín.
A látogatóközpont ősi boltozási technikákat fogalmaz újra, és a végletekig kifinomult, tudományosan megalapozott építési eljárást alkalmaz. A Cambridgei Egyetemmel és a Massachusetts Institute of Technology-val együttműködve a tervező mediterrán kupolák elemzését vette alapul. „A low-tech és hi-tech egyensúlya, a rendkívüli táji környezettel együtt univerzális és időtlen építészetet alkot” – mondja a zsűri tagja, Hrvoje Hrabak horvát építész. Az építészeti tervezésen túl Peter Rich széleskörű kutatásokat végzett a Ndebele, Bantwane és Tswana törzsek településein: „Megvizsgáltam az általuk lakott tereket és olyan filozófiával alkotok, ami a hely szellemében gyökerezik.” A Peter Rich Architects különösen odafigyelt arra, hogy a helyi embereket is bevonják az építésbe. Az új létesítmény építéséhez, amely főképp különböző méretű boltozott pavilonokból áll, az építészek kézzel készített téglákat és lapokat választottak, melyeket a helyi munkások készítettek agyagból, cementből és vízből.

Olimpiai alállomás: Tökéletes téglahomlokzat
A skót NORD építésziroda nyerte a „Nem lakás” kategóriát egy hálózati transzformátor alállomással, mely a 2012-es olimpiára készült London East End negyedében, az Olimpiai Parkban. Az építészeti megoldás egy tiszta geometriai forma gazdag téglatextúrával szénfekete téglákból. Más felfogásban készült az alapzat tömör tömbjének és a felső rész, „laza” téglaarchitektúrájának homlokzata. „A zsűri nagyon sikeresnek tartja a tervet a tiszta szerkesztésnek és a téglahomlokzat tökéletes kivitelnek köszönhetően” – kommentál Zang Lej (Zhang Lei), kínai tervező, a zsűri tagja. Alan Pert építész: „A tömbszerű egyszerűség szándékosan elüt a sportépítmények látványos formajátékaitól.”

Ürgelyuk: a burkolótégla egységesít a padlótól a tetőig
A „Családi ház” kategóriában lenyűgözte a zsűrit Bart Lens építész alkotása Gaasbeekben (Belgium). Az Ürgelyuk (Rabbit Hole, szó szerint Nyúlüreg) építése két részből állt: egy állatorvosi rendelő építéséből, és egy félig összedőlt téglaépítésű parasztház felújításából, melyből lakás lett. Egy tölcsér alakú bővítmény készült a két épület közötti köztes térként. A legnagyobb kihívás a régi parasztház mai lakhatási igényekhez alakítása volt, falusi jellegének tönkretétele nélkül. Bart Lens: „A tégla itt nemcsak építőanyag, hanem a meglévő szerkezet hangsúlyozásának eszköze. Ez köti össze a múltat a jelennel.” A zsűrinek leginkább a köztes tér létrehozása tetszett: „Izgalmas, mikor az ember a ház előtt áll és belenéz az új sikátorba, de nem látja, mi történik a másik oldalon, így kénytelen hagyni, hogy a fény vezesse,” mondja Plamen Bratkov (építész, a zsűri bolgár tagja).

Alcácer do Sal Nyugdíjastthon: minőségi szociális építészet
A lisszaboni Francisco és Mauel Aires Mateus építészek nyerték a „Lakóépület” kategóriát az Alcácer do Sal idősek otthonával. Olyan lakóegyüttest terveztek, amely egyszerre funkcionális és kényelmes, míg a közösség igényeinek is megfelel. „Célunk az volt, hogy kiegyensúlyozott viszonyt biztosítsunk a gondozásra szoruló idős emberek közösségi élete és a magánélet tiszteletteljes védelme között,” mondják az építészek. A terv olyan belső tereket is tartalmazott, melyek rendeltetését később a lakók maguk határozhatják meg. Rudolf Finsterwalder zsűritag (építész, Németország): „Az építészeti alkotás szoborként értelmezhető, így a két nagy portugál mester, Álvaro Siza és Eduardo Souto de Moura hagyományát követi. A hőszigetelt kétrétegű fal a külső oldalon vakolt és fényesre festett, ami a szoborszerű jelleget emeli ki.”

Téglaégető kemecéből építészeti stúdió
Az „Átalakítás” kategóriában a szlovák Pavol Paňák hétvégi műtermét választotta Brick 2012 nyertesének a zsűri. Több mint tíz év alatt, a munkák nagy részét saját kezével végezve Pavol Paňák Cahticében egy korábbi téglakemencét alakított át a Kárpátok lábainál saját építészeti, téglaépítésű búvóhelyévé. John Foldbjerg Lassen zsűritag (építész, Dánia): „Az épületben az az izgalmas, hogy rengeteg érzelmet fejez ki – ahogy a tér létrejön és az épület kiemelkedik természetes környezetéből.” A stúdió terét alapvetően az eredeti téglaégető kemence adja. Abból a meggyőződésből kiindulva, hogy az építészetnek rendre, hagyományra és fejlődésre van szüksége, a stúdió a Descartes-i geometria szinte tökéletes betartásán alapszik. „A műterem tisztelgés a hagyomány, folyamatosság, hely és a téglagyártás előtt. A téglaégetés különösen nehéz feladat volt, odafigyelést, türelmet és tudást igényelt,” – mondja Pavol Paňák a tervezéshez való hozzáállását jellemezve.

A Brick 2012 könyvbe 28 országból összesen 50 projekt fért be, köztük Vincze László és Páczelt Péter köveskáli majorsági központja (e sorok írójának cikkével). Gratulálunk!

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások