ersekmate | 2023.08.05

A jelenlegi tervek szerint 2025 nyarán felújítás miatt bezár a híres Pompidou Központ, újranyitása 5 évvel később várható. A művészeti hiátus azonban csak egy évig fog tartani, mivel 2026-ban megnyílik majd az intézmény új, 30 000 m2-es kiállítótér- és raktárkomplexuma.

Massy, a Párizs központjától 15 kilométerre található előváros ad majd otthont az új épületnek, melynek terveit a PCA-STREAM Philippe Chiambaretta Architecte iroda készítette. A kettős funkciót a két fő homlokzat eltérő kezelése szolgálja ki. A zártabb oldal ad helyet a raktáraknak és restaurátor-műhelyeknek, amelyek a Picasso Múzeummal közös használatban lesznek. A természetes fény ide csak szabályozottan, a műtárgyak védelmét szolgálva korlátozott mennyiségben juthat be. A látogatók számára nyitott kiállítótér, könyvtár és kávézó ezzel szemben szabadon bejárható, a környező zöldterületekhez is kapcsolódik. E homlokzat a legendás, Renzo Piano és Richard Rogers tervezte eredeti központhoz hasonló szellemiséget képvisel.  Az épület tetején egy tetőterasz is helyet kapott.
A helyszínválasztás regionális értelemben is szimbolikus jelentőségű. A korábbi példáktól eltérően külföldi, vagy vidéki városokban kaptak helyet a fiókintézmények. A Párizs körüli Île-de-France régió számára fontos eredmény, hogy a nemzetközi hírű Pompidou Központ ezen a területen nyitja majd meg második otthonát.

A 105 millió eurós beruházás kivitelezése 2024-ben kezdődik, átadásának időpontját 2026 nyarára tűzték ki. 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások