exkluzív épületek cikk templom építészettörténet Szlovénia ljubljana

Szomszéd kincsek vol.1.: Plečnik temploma

Szemelvények a 20. századi szlovén építészetből – 3 részes sorozat


ersekmate | 2023.08.26

Az Assisi Szent Ferenc-templom Ljubljana belvárosától távolabb esik, talán ezért is kevésbé látogatott, azonban méltán érdemes a figyelemre.

Jože Plečnik munkáit Ljubljana-szerte lépten-nyomon felfedezhetjük, számos híres épület őrzi a legendás építész örökségét. A Nemzeti és Egyetemi Könyvtár épülete, a halpiac árkádsora, vagy a Hármas-híd újszerű térélménye az ország építészettörténetének kiemelkedő alkotásai. Emellett két templom is a nevéhez fűződik. A szlovén főváros déli peremén álló, különleges tornyáról felismerhető Szent Mihály-templom a földművesek számára épült, míg a belvárostól északra található Assisi Szent Ferenc-templom az egykor munkások lakta városrész igényeit szolgálja ki. Mindkét épület részét képezi az UNESCO által kijelölt, világörökségi védelmet élvező Plečnik-örökségnek.

A ferencesek által kezdeményezett építkezés 1928-ban fejeződött be (a harangtorony három évvel később készült el). A templom volt Plečnik első munkája Ljubljanába való visszatérését követően. Az épület mérete Plečnik városi szintű víziójának lenyomata: a környezetéből közül a mai napig is kiemelkedő templom az építész azon szándékát jeleníti meg, hogy a szlovén főváros szövete városi szintű tervek mentén fejlődjön és gazdagodjon.

A főhomlokzat dupla timpanonos kialakítása grandiózus hatású, a monumentális oszloprendek a beltérben is megjelennek. A korai keresztény bazilikák tágasságát idéző csarnoktemplom jellegű kialakítás tagadhatatlan párhuzamot alkot a szintén Plečnik által tervezett prágai Jézus Szent Szíve templommal, amely a szlovénnal egy időben, 1928 és 1932 között épült. Sík fafödém koronázza a belteret, a kerület mentén körbefutó vakolatlan téglaoszlopok természetes vizuális harmóniát alkotnak. A míves világítótestek szintén az építész tervei alapján készültek.

Az épületet 2011-ben felújították, 2021 óta az UNESCO világörökség része.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások