cikk

Pozitív légkört teremteni

Sürgősségi osztály egy bécsi kórházban


d.adel | 2021.11.11

A bécsi Landstraße Klinika Központi Sürgősségi Osztálya új épületrésze tervezőinek elképzelése egyértelmű volt: pozitív légkör megteremtésével másnak lenni, mint ami egy kórháztól megszokott.

Senkinek sem a kedvenc időtöltése betegként egy sürgősségi osztályon bármennyi időt eltölteni, bár ehhez az ilyen létesítmények térbeli kialakítása is nagyban hozzájárul. Ez általában kicsit sem teszi kellemesebbé az ott tartózkodást. Az épület és a beltér kialakításával elérhető pozitív légkör hiánya nem csak a betegek, de az ápolók számára sem ideális.

A Formann 2 Puschmann Architekten tervezői ésszerű pragmatizmussal igyekeztek megvalósítania azt, ami szokatlan a kórházak világában. Barátságos megjelenéssel, egyértelmű tájékozódási pontokkal és folyamatokkal, valamint a logikus beteg és orvos/ápolói kapcsolatépítési lehetőséggel könnyíteni az itt töltött időt – betegnek, ápolónak, orvosnak egyaránt.

Az 1975-ben épült, 17 szintes kórházban hozzáépítéssel oldották meg a sürgősségi ellátás modernizálását. Az immáron a 21. századi követelményeket kielégítő részleg falai között 53 nővér és ápoló dolgozik, egy átlagos műszak 12 órájában legalább nyolcan, és naponta átlagosan 240 beteget látnak itt el. A különleges funkciók a leggyakorlottabb építészeket is egy sor specialitás figyelembe vételére késztetik. Mindez nem nélkülözheti a helyi szakértők támogatását, és a kész épülettel szembeni elvárásokra való nyitottságot.

A funkcionális térprogram, a következetes koncepció kialakításában és fejlesztésében a gondozási igazgató támogatása mellett az osztály egy kijelölt vezető ápolójával folytatott konzultáció volt a tervezők, Christian Formann és Stefan Puschmann építészek számára fontos input. A tervezés a bonyolult funkció miatt bentről kifelé haladva folyt.

Az épület külső megjelenését tekintve elvként érvényesült, hogy a különböző építési időszakok továbbra is láthatóak maradjanak, így az új szárnyat 900 négyzetméteren, az átlósan vágott, matt, antracit színű PREFABOND panelek különböztetik meg. A robosztus panelek rendhagyó fektetésének kialakítása úgy történt, hogy a vágás során ne keletkezzen felesleges hulladék. A kompozit alumínium táblák vágási jellemzői miatti profilmentes összeillesztési lehetőségét is előnyként értékelték a tervezők – e tulajdonságok, valamint a tervezés és kivitelezés közbeni szakmai támogatás miatt is esett a választás a PREFA termékére.

A bécsi kórháznál felhasznált PREFABOND alumínium kompozit lemez két alumíniumlemezből áll, ezeket y-rögzítő eljárással viszik fel a polietilén magra. Az eljárásnak köszönhetően az alumínium kompozit lemezt nagy felületeken is az állandó egyenletesség és tartósság jellemzi, ami homlokzatburkolatok esetén különösen fontos. A standard méretű tábla nyersformátuma 4 010×1 535 mm (használható formátum: 4 000×1 525 mm), és egyedi méretekben is elérhető – mindezt 7,6 kg/m2 minimális súly mellett.

A P.10 kiváló minőségű felület tartóssága a coil coating eljárásból adódik, ez a bevonat évtizedeken át védi a lemezt az időjárás hatásaitól, a szennyeződésektől, és felelős azok színtartóságáért. A PREFABOND lemez kiemelkedően magas tűzvédelmi követelményeknek is megfelelő homlokzatburkolati megoldás.

PREFA Magyarország | PREFA

  • Hely: Ausztria, Bécs
  • Építészet: formann 2 puschmann architekten
  • Kivitelező: Reinhard Eder Blechbauges G.m.b.H.
  • Homlokzat típusa: PREFABOND alumínium kompozit panelek, antracit színben
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások