hír díj

Rangos nemzetközi díjat kapott a Puskás Aréna


d.adel | 2020.09.02

Magyar világsiker született a világ legjelentősebb kommunikációs dizájn versenyén, a Red Dot-on. Közép-Európa legnagyobb befogadóképességű, legkorszerűbb multifunkcionális élményarénája, a Puskás Aréna látogatóirányító rendszere és arculata kapott kitüntető díjat.

A Graphasel Studio az ideivel együtt zsinórban harmadjára kapta meg a huszonnégy tagú, nemzetközileg Design elismert szaktekintélyekből álló zsűri elismerését. A hazai csapat wayfinding kategóriában nyert, amelyben magyar alkotó eddig még nem kapott elismerést.

A Puskás Arénát 2019 novemberében adták át a nagyközönségnek a Magyarország–Uruguay nyitómeccsen. Az aréna építését Fürjes Balázs kormánybiztos, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár irányította. Fürjes Balázs elmondta, öt szempontot adtak a tervezőknek az aréna belső világának megformálásához: az aréna belül is legyen világbajnok, a belső dizájn legyen egyszerre szemet gyönyörködtető és felhasználóbarát, a múlt és jövő izgalmas randevúja, időtálló és sajátosan magyar. Mindezt sikerült világszínvonalon megvalósítani, ezt bizonyítja a Red Dot díj is – tette hozzá az államtitkár.

A Red Dot Design Awardot 1955-ben alapították, azóta minden esztendőben több ezer pályázó közül választják ki a győzteseket a design és a kommunikáció szaktekintélyei. Abban a kategóriában, amelyben idén a Puskás Arénát díjazták, a tavalyi győztes Stockholm tömegközlekedési rendszere volt. A wayfinding az épületek belső tájékoztatási rendszere, amely közérthető és könnyen követhető jelekkel, szimbólumokkal segíti a látogatókat az eligazodásban, tájékozódásban. A látogatóirányítás nem csak jelölések rendszere, hanem egyben a középület arculatát is meghatározza.

A Graphasel Design Studio az utóbbi években számos nemzetközi elismerést szerzett, többek között két Red Dot dizájndíjat is az Opera Gin Budapest címkéjével és a Dubicz Borászat csomagolásterveivel.

A stúdió nevéhez kötődik a budapesti Google iroda dizájnja, a 2017-es Fina világbajnokság teljes megjelenése, Budapest és Magyarország turisztikai arculata, de több cukrászda, étterem és hotel vizuális identitása is.

Videó:

A díjnyertes tervezőcsapat: Szőke Péter, Drozsnyik Dávid, Ördögh László, Beke Mátyás, Láng Kristóf, Dobos Csaba

Forrás: sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások