hír metszet turizmus

Rendhagyó szállók a Metszet 2011/3 számában


Csépé | 2011.06.03
Szállodák, repülőtér, meditációs épület – a turizmus a témája a Metszet legfrissebb számának. A címlapon a paksi Erzsébet Szálló wellness-részlegének kőpiramisa, és a külföldi példák is hasonlóan meghökkentők: egy spanyol szálló „dobozokból”, egy luxushotel Porto Santo szigetéről.

A paksi Erzsébet Szállóról (építész: Bartók István, Fejérdy Péter, Klenk Csaba, Földes László, Frank György) Dévényi Tamás írt novellát az épületet bemutatandó, Flórián J. bőrébe bújva (19. század végén élt paksi gyógyszerész – száz év előtti újságokban találkozhatunk a nevével patikaszerek hirdetéseiben). Az épületet méltatja Horváth András paksi főépítész is, valamint megtudjuk az üzemeltető véleményét i. Érdekessége a lapnak a wellness részleg üvegművészek alkotta faláról készült pausz-nyomat: transzparens módon élvezhető a zöldes üveglapok fényjátéka. Dobszay Gergely a címlapra is kikerült kőpiramis épületszerkezeti megoldásaiba vezeti be az olvasót.
Egy dobozszerű tömbökre bontott spanyol szállót ismerhetünk meg a külhon rovatban, a tervező Mónica Rivera és Emiliano López. A Hotel Aire de Bardenas Tudelában épült, a Bardenas Reales baszk nemzeti parkban.
A Madeira-szigetekhez tartozó Porto Santo szigetén áll a Hotel Porto Santo (építész: João Favila Menezes) érdekessége, hogy egyes wellness helyiségei a nagytömeghez ragasztott furcsa formákként jelennek meg.
A turizmus hazai példáinak sorát a Tima Zoltán tervezte Sky Court vezeti, Wesselényi-Garay Andor elemzi az új épület pozícióját, pláza-jellegét, eleganciáját, intelligenciáját. Érdekes ellenpontja ennek a Pazár Béla és Magyari Éva tervezte sopronbánfalvi monostorrestauráció, a félévezredes múltú metafizikai mélységű épület ma meditációs központ, purista módon megújult terekkel. Pécs az Árkádia szállóval ebben a számban is képviselteti magát (tervező: Weiler Árpád), rendhagyó módon két Kossuth-díjas építész, Finta József és Vadász György ajánlását olvashatjuk az épületről. A mátraházi Ózón Hotel különlegességét az előcsarnok ötszintes üveghengere adja (építész: Pápay György), míg a Rákos-patak menti XVII. kerületi városházát rézburkolata teszi egyedi szépségűvé (építész: Berzsák Zoltán).
Az Aktívház rovatban egy hamburgi ikerház egyik felének széndioxid-semlegessé alakítását ismerhetjük meg, míg a Zöld Oldalak rovatba ezúttal egy francia épület bemutatása is szerepel, valamint Ertsey Attilának egy cikke a Greenwashing jelenségről.
A Metszet előfizethető itt

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások