sebesp | 2024.06.12

A modernista építészet ma is virágzik a világ egyes részein, talán ahol az örökké változó divathullámok hatása kevésbé meghatározó, vagy ahol nem a pillanatnak építenek, hanem maradandó, évtizedek múltán is vállalható alkotást kívánnak létrehozni.

Stoic Wall Residence villaépület, amelynek terveit a Lijo Reny Architects helyi stúdió készítette, fákkal körülvett, nagy területen helyezkedik el. Az épület a nap pályáját követő kis udvarokkal elválasztott, különálló elemek sorozataként szerveződik egységbe.

A Kadirurban található otthon modernnek, de regionálisnak tervezték, olyan elrendezéssel és anyagpalettával, amely megfelel a hely trópusi éghajlatának. Magasba emelkedő beton donga tetőit helyi laterit kőzetből készült vaskos vörös falak hordozzák.

A lakóház L alakú alaprajza négy zónára oszlik, kezdve egy formális nappalival, amelyet boltozatos tető fed le. A beltéri és kültéri közlekedő vonalak áthaladnak egy nagy udvaron, és a második zónába vezetnek, ahol egy padlótól mennyezetig futó üvegezéssel határolt tágas nappali, étkező és konyha található, amely mindkét oldalán a külső terekre néz.

A harmadik zónában, az északi oldalon három földszinti hálószoba található, szintén dongatetővel, üvegezett végeik a kertre néznek. Ebben a zónában található egy "pooja", más néven imaszoba is amelyet kis, kör alakú tetőablak világít meg. Egy hosszú folyosón keresztül érhető el, amely összeköti a hálószobákat.

A földszinti helyiségek mindegyike parkosított külső területekre, belső nyitott udvarra, vagy bizonyos esetekben mindkettőre nyílik. Ezek az udvarok fókuszpontokként szolgálnak, amelyek összekötik és kiterjesztik a tereket, súlytalanság érzetével átitatva a villát, miközben harmonikusan illeszkednek a környező természeti környezethez.

A negyedik zóna a felső szinten található, egy további hálószobával, valamint házimozival. Ezeket egy nyitott folyosó veszi körül, amelynek sűrűn elhelyezett vékony alátámasztó oszlopsorát hullámos hatású mintát képező terrakotta blokkokkal burkolt paraván választja el. A belső és a külső egységesítése érdekében mindkettő hasonló anyagú, a látható beton, a laterit kő és a burkolt padló hátteret teremt a saját gyűjteményből származó egyszerű bútorok és műalkotások számára.

A vidéken uralkodó rekkenő hőség, szakadatlan monszun és buja növényzet közepette ez az otthon a természettel való harmónia művészetét példázza. A The Stoic Wall Residence nem figyel múló hullámokra, rezzenéstelen arccal vállalja modernségét, a ház lelke mégis mélyen a helyből gyökerezik, regionális marad.

Képek: lijorenyarchitects.com/Turtle Arts Photography

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások