hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild ebuild

Rohamos projektbefejezés Romániában

EBI Románia Építésaktivitási Jelentés 2020. 1. negyedév


buildecon | 2020.06.03

A legfrissebb EBI Románia Építésaktivitási Jelentés szerint 2020. 1. negyedévében az újonnan megkezdett építési projektek alig több mint 1,3 milliárd euróra estek vissza, a befejezett építési munkák viszont rekordot döntöttek.

2020. 1. negyedévét, főleg február közepétől, baljós gazdasági előrejelzések jellemezték Romániában, így várható volt, hogy az építési tevékenység némileg csökkenni fog. Az újonnan megkezdett építési projektek valóban alig több mint 1,3 milliárd euróra estek vissza 2020. 1. negyedévében, mely 14%-os csökkenést jelent 2019 azonos időszakához képest - az EBI Románia Építésaktivitási Jelentés szerint. Az építésre fordított összeg viszont 25%-kal nőtt, mely azzal együtt, hogy a befejezett építési munkák rekordot döntöttek (közel kétszerese az előző öt év mindegyik első negyedévéhez képest), arra enged következtetni, hogy beruházást növeltek azért, hogy a folyamatban lévő projekteket befejezzék mielőtt az új koronavírus éreztetné negatív gazdasági hatásait.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés (Magyarország és Románia esetében is) készítői – Eltinga, Buildecon (mutatószámok kialakítása és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozása) és iBuild (projektkutatás és projektadatbázis) negyedévente az egyedi építési projektek adataiból olyan aggregátumokat alakítanak ki, melyek új információt hordoznak az építési piac szegmenseinek teljesítményéről. A lakásépítést külön, a nem-lakáscélú magasépítést 9, a mélyépítést 8 szegmensre osztva aggregálják az egyedi projektadatokat. A világjárvány és a kapcsolódó gazdasági hatások miatt az EBI Építésaktivitási Jelentés adatvizualizációja jelenleg nem negyedévente, hanem havonta frissül. A teljes Jelentés megrendelhető illetve adatvizualizáció kérhető az ebi@ibuild.info email címen.

A 2020. 1. negyedévében elindított magasépítési munkák Romániában 3%-kal estek vissza 2019 azonos időszakához képest. Ugyanakkor 2020. 1. negyedévében az új magasépítések összege magasabb volt, mint 2014–2018 első negyedéveiben, ezért ez a kis esés inkább a 2019-es jó teljesítménynek tudható be, és nem a 2020-as csökkenés egyértelmű jele. A felújítási munkák viszont megnövekedtek, mely egy új trend. Míg az új magasépítéseket a gazdasági bizonytalanság visszahúzza, addig a felújítási munkák kevésbé vannak ennek kitéve, mivel ezek sürgősebbek. Ezenkívül, mivel a kormányzati intézkedéseket márciusban kezdték, mind az egyéneknek, mind a vállalkozásoknak módosítaniuk kellett élet- és munkakörülményeiket: az irodáknak és az iparnak egyaránt alkalmazkodnia kellett az új feltételekhez, olyan elrendezést alakítottak ki, amely lehetővé teszi a távolságtartást, a kórházi szárnyakat áthelyezték, és így tovább.

2020. 1. negyedévében a mélyépítési projektekre körülbelül 804 milliárd eurót fordítottak Romániában, mely meghalad minden egyes negyedévet 2014 óta - mióta az adatgyűjtés megkezdődött. Ez a magas teljesítmény sok folyamatban lévő építés befejezésével járt, és jelentős ellentmondást mutat: az EBI Románia Építésaktivitási Jelentés Aktivitás Kezdése 2020. 1. negyedévében 38%-kal esett vissza 2019. 1. negyedévéhez képest. Az új projektekben a legjelentősebb csökkenés az út és a közmű szegmensben volt. Mindkét szegmens teljesítménye nőtt ebben az időszakban, így itt a hangsúly inkább a befejezésen volt, mint az új projektek elindításán.

Annak ellenére, hogy az új építés Románia-szinten csökken, nagymértékű regionális különbségek vannak. A Központi, Déli és Nyugati régiókban a megkezdett építési munkák növekedtek több szegmensben is 2019. 1. negyedévéhez képest, mely szembemegy az országszintű általános trenddel. Úgy tűnik, hogy a regionális építési piacoknak nagyobb ellenálló képessége van és a befektetők nagyobb bizalmat szavaznak a régióknak. Lehet, hogy ezek a régiók lassabban reagálnak majd a várható válságra, de a jövőben, ha több adat lesz elérhető, megtudjuk, mennyire ellenállóak.

Írta: Dr. Sebastian Sipos-Gug (Ebuild, EECFA Romania). Magyar szöveg: Falucskai Eszter (Buildecon)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások