sebesp | 2020.06.30

Újabb fordulatról számolt be az Építészfórum a Teherelosztó ügyében. A bemutatott látványtervek alapján az épület marad is meg nem is, mindenesetre úgy tűnik, a Patyomkin építészet új fejezete Budapestről indulhat világhódító útjára.

Miközben világszerte már nemcsak a múlt század közepén épült brutalista alkotásokat, hanem az azt követő évtizedek posztmodern, sőt, high-tech épületeit is sorra műemléki védelem alá vonják, hogy minden kor jelentős műveit megőrizzék az utókornak, Magyarországon mindezek az értékek az üldözni való kategóriába tartoznak. Ha ez így megy tovább, néhány éven belül városaink minden bizonnyal megtisztulnak minden olyan elemtől, melyek nemkívánatosnak nyilváníttattak. 

De ez talán nem lesz igaz a Virág Csaba által 1972-ben tervezett Teherelosztóra, mely a legújabb információk szerint, tornyától megfosztva bár, de mégis megmaradhat, persze csak úgy, ha nem veszi senki észre. A Szécsi és Társa Építész Stúdió Kft. látványtervei alapján úgy tűnik, hogy az újjáépítendő üveghomlokzat elé egy a Budai Vár történelmi épületeinek hangulatát idéző kulisszafal kerül, Patyomkin tábornok építészeti hitvallását követve.

Úgy tartják, hogy a krími hadjáratot és az újjáépítést irányító Grigorij Alekszandrovics Patyomkin kulisszafalvakat emelt a területet meglátogató Nagy Katalin cárnő útvonalán, hogy lenyűgözze az uralkodót. Azóta a Patyomkin építészet titulust a valóság elleplezését célzó, haszontalan építmények érdemelhetik ki.

Erre a címre méltán pályázhat az átépítést követően létrejövő épület. Ha ugyanis a meglévő épület elavult, korszerűtlen (és nyilván a Várban található összes középkori épület is az), melyre hivatkozva kezdeményezték a bontást néhány hónappal ezelőtt, akkor miért nem bontják le? Ha pedig mégsem annyira, hogy le kelljen bontani, akkor miért kell eltakarni egy soha ott nem volt valamivel?

Szécsi Zsolt, az átépítés tervezője, úgy nyilatkozott az Építészfórumnak, hogy az épület nem kerül teljes bontásra, a tervezett átépítés során kialakuló új irodaház felhasználja az eredeti épület elemeit, szükség szerint átalakítva azokat. Ha mindez megvalósul, egyfajta fordított műemlékvédelemnek lehetünk majd szemtanúi. Ahelyett, hogy megőriznénk, láthatóvá, érthetővé tennénk egy építészeti értéket az utókor számára, elrejtjük mindenki szeme elől, találós kérdést szegezve az egyszeri járókelőnek, mely arra vár választ, mely kor volt előbb: amely értéket hozott létre, vagy amely eltakarta azt?

Forrás: Építészfórum

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások